Składniki:
- Ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól szczypta
- 200 g margaryny lub masła
- 3 łyżki miodu
- 2 jajka
- Krem
- 8 łyżek kaszy manny
- 750 ml mleka
- 150 g cukru
- 200 g margaryny lub masła
- 100 g cukru pudru
- kilka kropli aromatu migdałowego
- Polewa
- 50 g margaryny
- 1,5 łyżki mleka
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- orzechy nerkowca prażone i solone Kresto
Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem,solą i sodą oczyszczoną. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć do woreczków i schładzać pół godziny w lodówce. Rozwałkować każdą porcję między dwoma papierami do pieczenia na wielkość tortownicy 28 cm. Upiec każdy placek osobno w temperaturze 180 st około 15 min. Ostudzić.
Krem grysikowy: mleko z cukrem zagotować. Dosypywać stopniowo kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować około 3 minuty aż zgęstnieje. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem dodawać porcjami zimną kaszę mannę cały czas ucierając. Na koniec dodać kilka kropli olejku migdałowego. Krem podzielić na trzy części. Posmarować pierwszy placek przykryć drugim i powtórzyć do wyczerpania składników. Górę polać polewą i posypać posiekanymi orzechami nerkowca.
Polewa: wszystkie składniki włożyć do garnuszka, mieszając doprowadzić do wrzenia, zdjąć i przestudzić.
Przepis z gazety: Moje Smaki Życia
Nigdy nie jadłam tego ciasta ale już wiem, że by mi posmakowało bo ma w sobie moją ukochaną kaszę mannę! :)
OdpowiedzUsuńAch ten smak!pyszny,bardzo takie ciasta lubię:)
OdpowiedzUsuńWspaniały miodownik! Zapisuję, może w majówkę wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Piękny :) moja mama też zawsze piecze z takim kremem, mi kojarzy się z Wielkanocą :)
OdpowiedzUsuńto ulubione ciasto mojej teściowej :) piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńciekawi mnie ten krem z kaszy mannnej, jak to smakuje
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto:))) Ale rzeczywiście jakoś tak się przyjęło, że gości u nas głównie podczas Świąt Bożego Narodzenia;)
OdpowiedzUsuńPodziwiam:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Bardzo mnie kusi. Wiem, że smakuje, bo kiedyś taki jadłam i bardzo mi smakował właśnie krem :)
OdpowiedzUsuńMOje ulubione ciacho:)
OdpowiedzUsuńJa piekę podobne ciasto/tort z tym, że do kaszy po ugotowaniu dodaję 25 dag zmielonych orzechów włoskich i każdy placek smaruję kwaśnymi powidłami śliwkowymi i dopiero krem z kaszki. Przybieram też orzechami włoskimi .PYCHOTA !!
OdpowiedzUsuń