środa, 23 kwietnia 2014

Frittata z warzywami

Frittata to w smaku coś podobnego do omletu. Dodatki komponujemy w zależności od tego co lubimy lub co mamy  w lodówce. Pyszna na ciepło jak i na zimno.



Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 g szynki wieprzowej
  • 1 pomidor
  • 4 łyżki mini marchewki konserwowej
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • do smaku sól, biały pieprz
  • 100 g żółtego sera
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju. Szynkę i papryki pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać z skórki pokroić w kosteczkę. Pomidor pokroić w plasterki. Marchewki odsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć, białka ubić na sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa, zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać masę jajeczno-warzywną i na górze posypać startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i zapiekać około 30 minut, aż masa się zetnie.

 

12 komentarzy:

  1. Bardzo mi się podoba ten pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne jedzonko.Ja nazywam coś takiego,a robię to dosyć często, sprzątanie w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam! Szybki, syty i smaczny obiadek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow...pięknosci i pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolorowo i smacznie. Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A czy można obejść się bez mąki?

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł na taki remanent w lodówce. Frittata wyszła pięknie i kolorowo. Po prostu chciałoby się ją zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale się prezentuje :) !

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepysznie wygląda ta frittata, muszę zrobić :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń