Składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 100 g szynki wieprzowej
- 1 pomidor
- 4 łyżki mini marchewki konserwowej
- 1 ogórek konserwowy
- 1/4 żółtej papryki
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 cebula
- do smaku sól, biały pieprz
- 100 g żółtego sera
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć
na złoto na niewielkiej ilości oleju. Szynkę i papryki pokroić w drobną
kosteczkę. Ogórek obrać z skórki pokroić w kosteczkę. Pomidor pokroić w
plasterki. Marchewki odsączyć z zalewy. Żółtka utrzeć, białka ubić na
sztywno dodać do żółtek. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać mąkę i
całość krótko zmiksować. Do masy jajecznej dodać pokrojone warzywa,
zrumienioną cebulkę, szynkę i lekko przemieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać masę jajeczno-warzywną i na górze posypać startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i zapiekać około 30 minut, aż masa się zetnie.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wlać masę jajeczno-warzywną i na górze posypać startym żółtym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i zapiekać około 30 minut, aż masa się zetnie.
Bardzo mi się podoba ten pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne jedzonko.Ja nazywam coś takiego,a robię to dosyć często, sprzątanie w lodówce.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Szybki, syty i smaczny obiadek ;)
OdpowiedzUsuńwow...pięknosci i pyszności ;)
OdpowiedzUsuńmniam, poproszę porcyjkę;))
OdpowiedzUsuńale kolorowa! super ;)
OdpowiedzUsuńKolorowo i smacznie. Pysznie:)
OdpowiedzUsuńA czy można obejść się bez mąki?
OdpowiedzUsuńMożna ale wtedy trochę dłużej zapiekaj.
UsuńŚwietny pomysł na taki remanent w lodówce. Frittata wyszła pięknie i kolorowo. Po prostu chciałoby się ją zjeść :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :) !
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ta frittata, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl