Składniki:
- 30 g margaryny
- 80 ml soku z pomarańczy
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 0,5 szkl cukru
Z pomarańczy wycisnąć 80 ml soku i przelać przez gęste sitko w celu odsączenia z drobinek pomarańczy. Przelać sok do garnka dodać cukier, podgrzać do temperatury około 50 stopni i wlewać małym strumieniem zmiksowane jajka z żółtkiem. Masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do uzyskania temperatury około 80 st ( nie wolno zagotować ). Zdjąć z ognia dodać zimną margarynę i energicznie wymieszać. Z góry przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia.
Ależ to musi smakować:) Wypróbuję przepis na pewno!
OdpowiedzUsuńAle kusisz!!!
OdpowiedzUsuńświetne są te kremy, ja bardzo lubię lemon curd
OdpowiedzUsuńPrzepyszny...
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
świetny przepis -wart wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńLemon curd znam i jadłam, takiego jeszcze niestety nie ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Składniki fantastyczne, więc ja chyba też jadłabym go łyżkami :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy lemon curd....więc wyobrażamy sobie smak orange.... o matko! niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńjaki kolor i konsystencja! znakomity
OdpowiedzUsuń