.

sobota, 17 stycznia 2015

Przystawka z serem korycińskim i gruszką


Po raz pierwszy mogłam spróbować Ser Koryciński "Swojski"- Czesławy Zarzeckiej. Jest to to produkt regionalny, wytwarzany w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Ser koryciński wyrabia się ze świeżego, niepasteryzowanego mleka krowiego, z dodatkiem podpuszczki i soli, która pełni również funkcję naturalnego konserwantu. Ser koryciński formowany jest w owalną bryłę o średnicy 30cm i wadze do 3.5kg. W końcowym etapie produkcji ser, przenosi się do chłodnego pomieszczenia. Gdzie właściwie pielęgnowany, leżakuje od kilku dni do nawet dwóch miesięcy, aż uzyska pożądane stadium dojrzewania. Ser Koryciński „Swojski” to produkt całkowicie naturalny. Nie zawiera żadnych sztucznych konserwantów, chemicznych polepszaczy czy barwników.  Jest produktem zdrowym, posiadającym wysokie walory odżywcze, produkowanym ze świeżego, surowego mleka pochodzącego od krów swobodnie pasących się na zielonych łąkach malowniczego Podlasia. W 2005 roku Ser Koryciński „Swojski” został wpisany na listę produktów tradycyjnych w MRiRW. Zaś 2012r. został zarejestrowany przez KE uzyskując certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”, który ogranicza jego produkcję wyłącznie do terenów trzech gmin woj. podlaskiego gminy Korycin, Suchowola oraz Janów.
W zależności od naszych upodobań smakowych u Pani Czesławy Zarzyckiej  możemy zamówić kilka smaków Sera Korycińskiego. Całą listę smaków znajdziecie tu Ser Koryciński Czesławy Zarzeckiej- oferta smaków.
Ja wybrałam Ser Koryciński-naturalny.  Wykorzystałam go do zrobienia przystawki oraz sałatki. Z pomidorami i zielonym ogórkiem również smakuje wybornie.






Składniki:
Przygotowanie:
Gruszkę obrać z skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cienkie półplasterki. Ser Koryciński pokroić w prostokąty o grubości około pół centymetra. Orzechy włoskie grubo pokroić. Na talerzu ułożyć plasterki sera. Położyć plasterki gruszki. Posypać pokrojonymi orzechami i delikatnie skropić syropem trzcinowym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.


7 komentarzy:

  1. Super propozycja podania, juz sie nie moge doczekać swojej paczuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie go podałaś!! Chętnie bym zjadła porcyjkę, a nawet więcej!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam połączenie sera z gruszką :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny sposób podania serka. Jest on pyszny, bardzo nam wszystkim smakuje a w takiej formie też spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonale wygląda,ale narobiłaś smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Próbowałam sera Korycińskiego z bazylia pomidorami i czosnkiem . Jest rewelacyjny idealny do pizzy .

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten ser wygląda bardzo smakowicie, a w połączeniu z gruszką i orzechami na pewno fajnie się sprawdził :) Całe danie świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń