czwartek, 8 stycznia 2015

Rurki półfrancuskie z kremem budyniowym

W większości cukierniach można kupić takie rurki. Ja widząc je w oknie wystawowym nie mogłam przejść obojętnie i zawsze kupowałam. Ale kupiłam sobie foremki do pieczenia rurek i teraz jak mam ochotę to sobie upiekę. Z nadzieniem można eksperymentować. Rurki można zrobić z bitą śmietaną, kremem budyniowym, kremami maślanymi np kawowy, waniliowy, rumowy.



Składniki:
  • 500 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 250 g masła
  • 250 ml śmietany kwaśnej gęstej
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 białko
  • cukier do obtoczenia
  • Krem budyniowy:
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
Przygotowanie:
Mąkę przesypać na stolnicę dodać cukier waniliowy, zimne masło pokrojone w kostkę, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm i długości około 40 cm. Pokroić na paski o szerokości około 2 cm.
Paskami ciasta owinąć foremki na rurek, posmarować białkiem i obtoczyć w cukrze. Piec w 190 stopniach około 25 minut do lekkiego zrumienienia. Po upieczeniu zdjąć foremki i studzić na metalowej kratce.

Krem budyniowy:w szklance mleka zmiksować żółtka, budyń i obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrami, wlać zmiksowane mleko i mieszając, zagotować. Budyń nakryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
Gotowym kremem za pomocą worka cukierniczego i metalowej szprycy napełnić rurki.
Moje rurki mają długość 12 cm i zrobiłam 20 rurek.




16 komentarzy:

  1. Zapewne rozpływają się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś mistrzem świata. Rurki przepiękne, równiutkie i wyglądają tak smakowicie że pożarłabym bez zastanowienia wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne foto i rureczki do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super Alinko te Twoje rureczki. Ślicznie wyglądają. Pyszności :-) zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakusie napewno pyszne wyprubuje

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękne! Poproszę chociaż dwie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Alinko, ja też takie rurki kupuję kiedy najdzie mnie ochota na nie. Koniecznie musze sobie sprawić takie foremki i zrobić swoje własne. Szkoda, że dzieli mnie ekran monitora od Twoich rurek bo wymiotłabym od razu te 4 sztuki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie piękne, równiutkie :D Aż mam ochotę sięgnąć po jedną!

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają jak w najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm, baaaaardzo lubimy:)) też czasem robię;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne rurki Alu :) Muszę w końcu odkopać swoje foremki i też upiec z Twojego przepisu, rodzinka będzie zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypasione rurki, prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
  13. Moi synowie uwielbiają rurki z kremem, mega pyszne

    OdpowiedzUsuń