.

poniedziałek, 2 marca 2015

Rolada z schabu z mięsem mielonym

Kolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna.



Składniki:
  • 1-1,2 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka krojonego koperku ( u mnie mrożony)
  • 1 łyżeczka krojonej zielonej natki pietruszki (u mnie mrożona)
  • 3/4 szkl bulionu 
  • Dodatkowo
  • sznurek bawełniany
  • rękaw do pieczenia
  • naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady). Z dwóch stron mięso doprawić solą i pieprzem a wewnętrzną stronę rolady oprószyć tymiankiem. Mięso połączyć z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami, koperkiem, pietruszką i wyrobić na jednolitą masę. Rozsmarować mięso na schabie pozostawiając po bokach około 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć roladę i obwiązać bawełnianym sznurkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia, wlać bulion i szczelnie związać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę. Rozciąć rękaw i piec kolejne 15-20 minut, aż rolada ładnie się zrumieni. Roladę można podać na ciepło lub na zimno.


13 komentarzy:

  1. Fajna ta roladka. Mój tato też taką robi i jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ta rolada musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, na kanapki najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna ta roladka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka rolada musi być pyszna. Wygląda naprawdę wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, rolada Alinko. To najlepsze do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny pomysł na domową wędlinę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda ta Twoja rolada. Domowe wędliny są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tak na zimno ze świeżą bułką bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczna roladka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Roladka wyglądająca przepysznie tak że aż palce lizać, suuuuper !!!!

    OdpowiedzUsuń