poniedziałek, 2 marca 2015

Rolada ze schabu z mięsem mielonym

Kolejny pyszny domowy wyrób. Tym razem, rolada z schabu nadziewana mięsem mielonym. Idealna jako dodatek do pieczywa ale na ciepło również jest smaczna.



Składniki:
  • 1-1,2 kg schabu bez kości
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 400 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 0,5 łyżeczki tymianku
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka krojonego koperku ( u mnie mrożony)
  • 1 łyżeczka krojonej zielonej natki pietruszki (u mnie mrożona)
  • 3/4 szkl bulionu 
  • Dodatkowo
  • sznurek bawełniany
  • rękaw do pieczenia
  • naczynie żaroodporne
Przygotowanie:
Schab oczyścić z białych włókien, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozciąć wzdłuż tak, by powstał szeroki płat mięsa. Mięso lekko rozbić z jednej strony (wewnętrzna strona rolady). Z dwóch stron mięso doprawić solą i pieprzem a wewnętrzną stronę rolady oprószyć tymiankiem. Mięso połączyć z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami, koperkiem, pietruszką i wyrobić na jednolitą masę. Rozsmarować mięso na schabie pozostawiając po bokach około 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć roladę i obwiązać bawełnianym sznurkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia, wlać bulion i szczelnie związać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę. Rozciąć rękaw i piec kolejne 15-20 minut, aż rolada ładnie się zrumieni. Roladę można podać na ciepło lub na zimno.


28 komentarzy:

  1. Fajna ta roladka. Mój tato też taką robi i jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ta rolada musi być pyszna;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, na kanapki najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna ta roladka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka rolada musi być pyszna. Wygląda naprawdę wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, rolada Alinko. To najlepsze do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszny pomysł na domową wędlinę!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smacznie wygląda ta Twoja rolada. Domowe wędliny są najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tak na zimno ze świeżą bułką bym zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczna roladka!

    OdpowiedzUsuń
  11. Roladka wyglądająca przepysznie tak że aż palce lizać, suuuuper !!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. ale mi narobilas smaku, ide do sklepu i juz ja zrobie

    OdpowiedzUsuń
  13. Wstawiłam do piekarnika. dam znać, jak wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Miałam dać znać, jak wyszło...bardzo smaczna i nieraz wrócę do tego przepisu.
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też robię. Właśnie siedzi w piekarniku...

    OdpowiedzUsuń
  16. No i właśnie takiego przepisu szukam:) Znalazłam twój blog w wyszukiwarce bo potrzebny mi przepis na taką roladke, ale widzę tu dużo innych pyszności do wypróbowania, tak wiec zyskałas kolejna obserwatorkę:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam Cię bardzo serdecznie. Cieszę się, że przepis się spodobał. Szukaj i inspiruj się przepisami. Będzie mi miło jak zostawisz po sobie ślad w komentarzu po wypróbowaniu przepisów.

      Usuń
  17. Taką samą pyszną roladę można zrobić z mostka cielęcego oczywiście bez żeber. Tylko powinien być w miarę duży wtedy łatwiej jest zwinąć.Na mięso mielone kładę pokrojone, usmażone pieczarki. Jest przepyszna i robiłam ją na różne okazje. Wszystkim bardzo smakowała. Sprawdźcie bo warto.

    OdpowiedzUsuń
  18. A czy ta roladę po zwinięciu można upiec na drugi dzień, przechowując w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ja też tak zrobiłam. Mięso nabiera aromatu.

      Usuń
  19. Tak, można upiec na drugi dzień.

    OdpowiedzUsuń
  20. Wygląda bosko. Na Walentynki dla męża jak znalazł 😘😘😘

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam zrobiłam tę roladę i naprawdę jest pyszna, polecam.Dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj, właśnie przygotowuję roladę. Ja nie byłabym sobą gdybym coś nie zmieniła:). Dla lepszego aromatu do mięsa dodałam 25 dkg mięsa mielonego z karkówki i 20 dkg wędzonego boczku. Piękny smak i aromat. Spróbujcie.Za inspirację dziękuję. Pozdrawiam Emilia

    OdpowiedzUsuń