Drożdżówki podane na talerzu z kolekcji Colin z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Zaczyn
- 125 ml mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- Ciasto
- 340 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 40 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- sól szczypta
- Nadzienie
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 garść rodzynek
- 1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeża)
Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać jajko, cukier rodzynki i wymieszać.
Zaczyn: mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na około 10 minut aż drożdże "ruszą".
Ciasto: do misy miksera przesiać mąką, dodać żółtka, sól, cukru, zaczyn drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić gładkie ciasto. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60*30 cm. Na cieście równomiernie rozsmarować twaróg. Ciasto z dłuższej strony złożyć ponad połowę i przykryć resztą ciasta. Uzyskany prostokąt z nadzieniem pokroić na 12 równych części. Każdy mały prostokąt skręcić w połowie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Razem ze mną drożdżówki piekli:
Bożena Moje domowe kucharzenie
Iza Smaczna Pyza
Paweł Chleby.info
Lidia zdjęcie TUTAJ
Joanna Grunt to przepis
Kasia Mia Cucina
Magda Z miłości do słodkości
Elżbieta W poszukiwaniu SlowLife
Marzena Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Ewelina Stylowa kuchnia
Nina - Gotuj sam
Urszula - Moja kuchnia
Danuta - Moje wypieki i nie tylko
Barbara Basia w kuchni
Monika Matka Wariatka
Kasia Rozważania o kuchni
Drożdżówki dołączam do majowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w tym miesiącu przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji
dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe, ja swoje będę piekła jutro. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie.
OdpowiedzUsuńMi też do szczęścia potrzeba dobrej drożdżówki i mleczka. :) Rewelacyjne ciacha
OdpowiedzUsuńPyszności! A już najlepsze są z dżemem lub budyniem ;)
OdpowiedzUsuńIdealnie wyszly! Dziekuje za wspolne wypiekanie!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie.pysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńWyglądają i smakują obłędnie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że pyszne bo drożdżowe z serem to jeszcze takie ładne :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie Alinko też pyszne drożdżówki! dziekuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPrzypomniały mi dzieciństwo:)
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie. Było przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńPięknie i pysznie wyglądają. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńAlu, dziękuję za wspólne Wypiekanie na śniadanie. :) Cudne drożdżówki. :)
OdpowiedzUsuńPiękne drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają;) Dzięki za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńA moje nie wyglądają tak ładnie, mam nadzieję że będą chociaż pyszne jak wyjdą z piekarnika ;) Ciasto jakieś takie twarde wyszło o to główny powód :(
OdpowiedzUsuńHmmm mam nadzieję, że będą pyszne.
UsuńCzy zamiast skórki z pomarańczy do twarogu mogę dodać zapachu pomarańczowego? Jeżeli tak to ile?
OdpowiedzUsuńNa pewno lepsza jest skórka. Ale jak nie masz to dodaj kilka kropli z 6-10 nie wiem dokładnie ile. Lepiej dodawać stopniowo i próbować niż przesadzić.
UsuńPrzypomniały mi dzieciństwo:)
OdpowiedzUsuńWitam, ile do ciasta idzie jajek? czy jak w składnikach 2 zółtka czy jak w opisie wykonania do mąki wbić jajko? Planuję dziś robić i będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTak jak w składnikach dodajemy żółtka. Już poprawiłam opis.
Usuń