sobota, 23 maja 2015

Drożdżówki z serem i rodzynkami

Dla mnie pyszna drożdżówka z serem i rodzynkami a do tego kubek mleka lub kakao to już pełnia szczęścia. To kolejne "Wypiekanie na śniadanie" i  tym razem piekliśmy drożdżówki, które zaproponowali Paweł i Magda. Czego chcieć więcej.

Drożdżówki podane na talerzu z kolekcji Colin z Porcelana Bogucice.

 Składniki:
  • Zaczyn
  • 125 ml mleka
  • 25 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • Ciasto
  • 340 g mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 40 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sól szczypta
  • Nadzienie
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 garść rodzynek
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy (świeża)
Przygotowanie:
Nadzienie: twaróg rozgnieść widelcem dodać jajko, cukier rodzynki i wymieszać.

Zaczyn: mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i wymieszać. Pozostawić na około 10 minut aż drożdże "ruszą".

Ciasto: do misy miksera przesiać mąką, dodać żółtka, sól, cukru, zaczyn drożdżowy i letnie rozpuszczone masło. Mikserem za pomocą końcówki do ciast drożdżowych(hak) wyrobić gładkie ciasto. Misę przykryć bawełnianą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 60*30 cm. Na cieście równomiernie rozsmarować twaróg. Ciasto z dłuższej strony złożyć ponad połowę i przykryć resztą ciasta. Uzyskany prostokąt z nadzieniem pokroić na 12 równych części. Każdy mały prostokąt skręcić w połowie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Włożyć do nagrzanego piekarnika gór-dół na 180 stopni i piec około 25 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce. Jeszcze letnie drożdżówki posmarować lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.




 Razem ze mną drożdżówki piekli:

Bożena Moje domowe kucharzenie
Iza  Smaczna Pyza 

Paweł Chleby.info
Lidia  zdjęcie TUTAJ

Joanna  Grunt to przepis
Kasia  Mia Cucina

Magda Z miłości do słodkości
Elżbieta W poszukiwaniu SlowLife
Marzena Kulinarne Szaleństwa Maniusi
Ewelina Stylowa kuchnia
Nina - Gotuj sam
Urszula - Moja kuchnia
Danuta - Moje wypieki i nie tylko
Barbara  Basia w kuchni
Monika  Matka Wariatka 

Kasia Rozważania o kuchni

Drożdżówki dołączam do majowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej w tym miesiącu przez Fabrykę Kulinarnych Inspiracji

23 komentarze:

  1. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, ja swoje będę piekła jutro. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi też do szczęścia potrzeba dobrej drożdżówki i mleczka. :) Rewelacyjne ciacha

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! A już najlepsze są z dżemem lub budyniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealnie wyszly! Dziekuje za wspolne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za wspólne pieczenie.pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają i smakują obłędnie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie dość, że pyszne bo drożdżowe z serem to jeszcze takie ładne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. U Ciebie Alinko też pyszne drożdżówki! dziekuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przypomniały mi dzieciństwo:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za wspólne pieczenie. Było przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie i pysznie wyglądają. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Alu, dziękuję za wspólne Wypiekanie na śniadanie. :) Cudne drożdżówki. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Piękne drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pysznie wyglądają;) Dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  17. A moje nie wyglądają tak ładnie, mam nadzieję że będą chociaż pyszne jak wyjdą z piekarnika ;) Ciasto jakieś takie twarde wyszło o to główny powód :(

    OdpowiedzUsuń
  18. Czy zamiast skórki z pomarańczy do twarogu mogę dodać zapachu pomarańczowego? Jeżeli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno lepsza jest skórka. Ale jak nie masz to dodaj kilka kropli z 6-10 nie wiem dokładnie ile. Lepiej dodawać stopniowo i próbować niż przesadzić.

      Usuń
  19. Przypomniały mi dzieciństwo:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam, ile do ciasta idzie jajek? czy jak w składnikach 2 zółtka czy jak w opisie wykonania do mąki wbić jajko? Planuję dziś robić i będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w składnikach dodajemy żółtka. Już poprawiłam opis.

      Usuń