Danie podane na talerzu z kolekcji Evolution White z Porcelana Bogucice.
- 0,5 pęczka zielonych szparagów
- 1 pierś z kurczaka
- 200 ml śmietany kremówki 30%
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 250 g makaronu świderki
- 1 łyżka masła klarowanego
- Do smaku
- sól
- pieprz czarny Ale-raj
- pieprz czerwony Ale-raj
- gałka muszkatołowa Ale-raj
Z szparagów odłamać zdrewniałe końce. Zagotować osoloną wodę w wysokim garnku, włożyć pionowo związane szparagi i gotować około 2-3 minuty, pamiętając by główki szparagów nie były zanurzone. Po ugotowaniu przełożyć do zimnej wody.
W wodzie po gotowaniu szparagów ugotować makaron.
Pierś z kurczaka pokroić w małe plastry, doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć kurczaka. Przełożyć na talerzyk. Na patelnie po smażeniu kurczaka wlać śmietanę dodać drobno pokrojony czosnek, łyżkę natki pietruszki, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, trochę gałki muszkatołowej i mieszając całość chwilę gotować. Gdy sos się lekko zredukuje dodać podsmażone kawałki kurczaka, wymieszać i doprawiamy do smaku. Na końcu dodać ugotowany makaron i resztę natki pietruszki. Całość chwilę podsmażyć. Podajemy na gorąco.
Inspiracje: Kuchnia Lidla
Bardzo lubię szparagi najbardziej w tradycyjnej wersji,natomiast bardzo smaczne też są właśnie jako dodatek do makaronów i wszelkich dań;)
OdpowiedzUsuńPyszności. Uwielbiam makaron i szparagi :-)
OdpowiedzUsuńFajne, z chęcią bym zjadła;)))
OdpowiedzUsuńMmm :) Na pewno spróbuje zrobić!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :P
Zapraszam:
http://zycieaneczki.blogspot.com/
Tak ładnie wygląda. Szparagi w ogóle pięknie się komponują swoim zielonym kolorem z innymi składnikami potrawy. A smakują... ummm, mniam, mniam :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się w zupełności że sezon szparagowy jest za krótki oj za krótki !!!!
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ten makaron, zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł na lekki obiad. :)
OdpowiedzUsuńTakie zestawienie może być pyszne, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuń