Składniki:
- Blaty bezowe:
- 200 ml białek zimnych
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 2 łyżki cukru brązowego Diamant
- 1 łyżeczka octu
- 8 suszonych daktyli Ale-raj
- 3 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
- Krem
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 150 g masy kajmakowej
- 0,5 szkl orzechów włoskich
- 10 daktyli Ale-raj
- Dodatkowo
- 0,5 łyżeczki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- daktyle
- orzechy włoskie
- mięta
Blaty bezowe:
Zimne białka ubić na sztywno z szczyptą soli. Cukier biały i brązowy wymieszać i dodawać stopniowo cały czas miksując do białek. Miksować do momentu, aż cukry się rozpuszczą a masa będzie bardzo sztywna, lśniąca i gładka. Pod koniec miksowania wlać ocet. Do ubitych białek dodać drobno pokrojone daktyle, orzechy i delikatnie wymieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia, na każdym narysować okrąg o średnicy 25 cm. Na okręgi wyłożyć masę bezową i wyrównać. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z termoobiegiem i piec 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130 stopni i piec przez około 2 godziny. Piekarnik wyłączyć, lekko uchylić drzwi piekarnika, zostawić blaty bezowe w piekarniku na całą noc.
Krem:
Ser mascarpone wymieszać z kajmakiem. Zimną kremówkę ubić na sztywno, dodawać porcjami do masy z mascarpone i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone orzechy, daktyle i delikatnie wymieszać. Krem rozsmarować na blacie bezowym i przykryć drugim blatem. Na wierzchu oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i udekorować.
Tort włożyć na godzinę do lodówki by krem stężał.
Źródło przepisu: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
To jest mój ulubiony tort. Zrobiłam raz i kolejny... Ale trochę inaczej. Bardzo chętnie wprosiłabym się do Ciebie na ten tort. Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny tort ci wyszedł! Pycha :)
OdpowiedzUsuńtaki wypiek byłby idealny do poobiedniej kawy:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten tort. Przepyszny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i muszę w końcu spróbować zrobić swój. A teraz częstuje się kawałkiem :-)
OdpowiedzUsuńJuż sam krem kusi niesamowicie,a co dopiero w całości:)
OdpowiedzUsuńTeż mam dużo białek do wykorzystania, piękny i elegancki torcik :)
OdpowiedzUsuńto musiał być niebiański smak:)
OdpowiedzUsuńOj tak, rozpływał się w ustach. :)
UsuńRobiłam go już kilkakrotnie. Coś przepysznego :) Pięknie u Ciebie wygląda :)
OdpowiedzUsuńaż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDwa blaty wkładasz na raz? Termoobieg czy termoobieg z grzałkami?
OdpowiedzUsuńTak, każdy blat na osobnej blaszce. Sam termoobieg.
UsuńA jeślinie mam termoobieg, to też się uda?
OdpowiedzUsuńUda się ale wtedy proponuję upiec każdy blat osobno.
Usuń200 ml białek to. Ilu jajek białka
OdpowiedzUsuńZależy jak duże jajka 4-6.
Usuńu mnie za rzadki krem nie wiem czemu był w lodowce cala noc i na drugi dzień to samo
OdpowiedzUsuńPodejrzewam, że źle ubiłaś kremówkę lub za szybko mieszałaś dodając mascarpone z kajmakiem. To przychodzi mi do głowy.
UsuńBędzie na święta:)
OdpowiedzUsuńCzekam na info jak smakował.
UsuńKtóryś raz z rzędu robię już ten torcik z Twojego przepisu, zawsze wychodzi. Mega dziękuję za ten przepis, torcik jest obłędny ❤ pozdrawiam. Danka 🙃
OdpowiedzUsuńZgadzam się, też zawsze robię z tego przepisu, nigdy się nie zawiodłam, szkoda, że fotki nie można wstawić. Właśnie się za niego zabieram, bo jutro impreza urodzinowa. Pozdrawiam, również Danka❤️🙃🤸♀️
Usuń