Ciasto podane na talerzach z kolekcji Raphael i Jupiter z Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Biszkopt makowy
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki maku Ale-raj
- sól szczypta
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Blat kokosowy
- 3 białka (z dużych jajek)
- 100 g cukru
- 200 g kokosu Ale-raj
- Krem budyniowy
- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
- 2 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- Masa truskawkowa
- 0,5 kg truskawek
- 5 łyżek cukru
- 0,5 szkl wody
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy b/c
- 0,5 szkl wody
Biszkopt makowy: Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały czas miksując do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodać mak i wymieszać. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i równomiernie rozsmarować. Piec w 180 stopniach około 22-25 minut. Wyjąć i ostudzić.
Blat kokosowy:Białka z cukrem ubić na sztywno. Wsypać kokos i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 25*25 cm wyłożyć papierem i równomiernie rozsmarować masę kokosową. Piec około 20 min w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Wyjąć i ostudzić.
Krem budyniowy: Odlać pół szklanki mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka z cukrem zagotować, wlać rozmieszany proszek i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia przykryć budyń folia spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. dodawać porcjami zimny budyń i ucierać.
Masa truskawkowa: Obrane z szypułek i umyte truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Zalać wodą wsypać cukier i gotować około 5 minut aż truskawki się "rozpadną". W pół szklance wody rozmieszać budyń wlać do truskawek i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać. Ostudzić.
Warstwy ciasta: biszkopt makowy-połowa kremu budyniowego-masa truskawkowa*-reszta kremu-blat kokosowy.
*Po wyłożeniu masy truskawkowej włożyć na godzinę do lodówki by masa stężała i dopiero wtedy rozsmarować resztę kremu.
Przed podaniem ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Inspiracja klik
Mmm, pyszne;)) Może się wymienimy? Za sernik na zimno z jagodami:))
OdpowiedzUsuńOjoj ale wspaniałe ciasto, Alinko podrzuć kawałeczek :-)
OdpowiedzUsuńCudne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńZa takie ciasto oddam wiele. Pięknie, pysznie i pomysłowo :) Oj, Alinko znów mnie kusisz :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, idealne na rodzinne imprezy :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, wyglada pięknie
OdpowiedzUsuńMam pytanie,czy zamiast kremu budyniowego może być krem Karpatka 5minut bez gotowania?
OdpowiedzUsuńNie robiłam tego kremu nigdy ale myślę, że możesz dodać.
Usuńajjjj mogę kawałeczek ? :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, z tymi wszystkimi warstwami musiało smakować niebiańsko :)
OdpowiedzUsuńna jakich wymiarów blaszke sa podane składniki?
OdpowiedzUsuńWymiary są podane w opisie przygotowania. :)
Usuńgaraletkę wsypać suchą czy rozpuszczoną w wodzie (jaka ilość wody)?
OdpowiedzUsuńDo masy truskawkowej wsypujemy galaretkę w proszku i mieszamy.
Usuńa budynie na 0,5 l czy 3/4l mleka?
OdpowiedzUsuńNa 0,5 litra mleka.
Usuńwłaśnie robię to cudo na jutrzejsze urodziny synka. wygląda cudnie i na pewno tak samo będzie smakować. jutro dam znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuńZ niecierpliwością czekam na opinię. :)
Usuńświetne! szczególnie ta masa truskawkowa z połączeniem kokosa. pycha! ;)
OdpowiedzUsuńMożna prosić o proporcje na większą blaszke np taka jak w cieście porzeczkowo - smietanowym? :-)
OdpowiedzUsuńZrób z 1,5 porcji.
UsuńZostala mi do zrobienia jeszcze masa truskawkowa i bede skladac ciacho w calosc. Jutro urodziny syna wiec bedzie pysznie cos czuje :)
OdpowiedzUsuńCzekam na opinię jak ciasto smakowało. :)
UsuńCzy można zastąpic świeże truskawki mrozonymi?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Ale trzeba pamiętać, że to już będzie zdecydowanie inny smak. :-)
UsuńZrobiłam na dużej blaszce z 1,5 porcji - wyszło pysznie tylko masa taka trochę rzadka , bo te budynie sklepowe coraz gorszej jakości i jak postoją to podchodzą mlekiem - następnym razem zrobię swój budyń a na pewno będzie następny raz :D .
OdpowiedzUsuńTrochę pracochłonne z tym że trzeba czekać aż wystygnie budyń , później masa truskawkowa ale warto . Czy z tych osób które wyżej pisały że robią to ciasto napisały czy wszystko wyszło ok ?
Pozdrawiam .
Masz rację co do budyniów, niektóre podchodzą mlekiem i wtedy krem jest rzadki. Ale cieszę się, że ciasto smakowało.
UsuńWspaniałe ciasto! :-) Tak sobie myślę, że zrobię je tacie na 60-te urodziny :-)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć innych owoców?
OdpowiedzUsuńMyślę, że z malinami lub wiśniami też będzie ok.
UsuńMam pytanie czy oznaczenie przy budyniach oznacza bez cukru? i budyń na 3/4 l mleka czy na 1/2 l? :)
OdpowiedzUsuńTak b/c znaczy bez cukru. Budyń na 0,5 litra. :)
UsuńWitam, czy zamiast świeżych można użyć mrożonych truskawek? Czy proporcje sa wtedy takie same? Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
OdpowiedzUsuńJa z mrożonymi nie robiłam ale możesz spróbować. Pamiętać trzeba o tym, że mrożone mają sporo płyny więc nie wiem czy galaretka będzie wystarczająca by masa stężała. może trzeba będzie dołożyć żelatyny z 1-2 łyżeczki. Ale to tylko moje sugestie nie pokryte praktyką.
UsuńTo ciasto smakiem zwala z nóg 😃 i jest hitem każdej rodzinnej imprezy
OdpowiedzUsuńPiekłam ten placek na te święta po raz pierwszy i zrobił największą furorę. Trochę go zmodyfikowałam: zamieniłam miejscami blat kokosowy z truskawkami w galaretce. Dzięki temu blat kokosowy był mięciutki i zamiast budyniu śmietankowego, dałam malinowy. Pychota:)
OdpowiedzUsuńA czy zamiast czarnego można użyć białego maku ?
OdpowiedzUsuńTo będzie eksperyment i nie umiem ci powiedzieć jak to będzie smakowało i czy biały nadaje się do biszkoptu.
Usuńsuperprzepis. Tym ciastem zrobiłam furorę. Każdy, kto je spróbował, od razu się zachwycał. Dziękuję za cudowny przepis.
OdpowiedzUsuńsuperprzepis. Zrobiłam nim furorę. Każdy, kto je spróbował, od razu się zachwycał. Połączenie truskawek i kokosa to strzał w dziesiątkę. Dziękuję za cudowny przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało. Dla mnie to też idealne połączenie.
UsuńWygląda kuszaco. Zapisuje sobie przepis napewno sprubuje go zrobić. Rozyczka455
OdpowiedzUsuńczy zamiast masy budyniowej można zrobić masę na bazie serka mascarpone?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak. Jednak na pewno będzie inny smak.
Usuń