.

wtorek, 19 maja 2015

Sos tatarski z podgrzybkami

Najczęściej sos tatarski podajemy do wędlin i jajek. Ja natomiast bardzo lubię go też jako dodatek do kiełbasek z grilla i dlatego u mnie gości kilka razy w roku. Najczęściej robię z go z podgrzybkami i tym razem wykorzystałam pyszne podgrzybki marynowane z firmy Nasza Chata. Firma  oferuje do sprzedaży smaczne i aromatyczne produkty pochodzące z Borów Tucholskich.



Składniki:
  • 5 łyżek drobno pokrojonych podgrzybków marynowanych Nasza Chata 
  • 6 łyżek drobno pokrojonych ogórków konserwowych bez skórki
  • 1 łyżka drobno pokrojonej cebuli
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka chrzanu z słoika
  • 1 łyżka płaska musztarda kremska
  • 5-6 łyżek majonezu *
  • 1-2 łyżki gęstej słodkiej śmietany *
  • sól, biały pieprz do smaku
Przygotowanie:
Podgrzybki, ogórki, cebulę, drobno pokrojone jajko, chrzan, musztardę, majonez i śmietanę wymieszać. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem, wymieszać. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 3-4 godziny do lodówki by sos się schłodził a smaki się przegryzły. 
*W zależności jak gęsty chcemy sos regulujemy dodaniem majonezu i śmietany.




 

3 komentarze:

  1. Świetny sos :) Te podgrzybki muszą zmieniać smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda i zapewne smakuje pysznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos tatarski super smakuje z podgrzybkami, świetny pzrepis

    OdpowiedzUsuń