.

piątek, 31 lipca 2015

Malinowa pianka

Lekkie, delikatne i orzeźwiające ciasto malinowe. Z niewielkim nakładem pracy jedynie trochę czasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować  smak galaretki.


 Składniki:
  • Biszkopt
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • Pianka
  • 2 galaretki malinowe
  • 700 ml wody
  • 500 ml kremówki
  • Dodatkowo
  • 1 galaretka malinowa
  • 1,5 szkl malin
Przygotowanie:
Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Dodawać po jednym żółtku cały i czas miksować do momentu, aż uzyskamy sztywną masę. Mąkę i proszek przesiać przez sitko dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką. Blachę 24*24 cm na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 15-18 minut. Wyjąć i ostudzić.

Pianka: Dwie galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i miksując na małych obrotach małym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę.

Na biszkopt wylać 1/3 pianki rozsypać po całości maliny i wylać resztę pianki. Włożyć do lodówki. Na górę wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 500 ml gorącej przegotowanej wody.





9 komentarzy: