.

wtorek, 14 lipca 2015

Sos malinowy

Mam już w ogrodzie wysyp malin, więc jakos trzeba je zagospodarować. W pierwszej kolejności sos malinowy, który jest świetnym dodatkiem do lodów, ciast i deserów.



Składniki:
  • 300 g malin
  • 1/4 szkl wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżka żelfix 3:1
Przygotowanie:
Maliny wsypać do garnka, wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i mieszając gotować tak długo aż maliny się rozpadną. Przelać na gęste sitko i przetrzeć oddzielając ziarenka. Do otrzymanego soku wsypać żelfix i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać do zaniku piany. Ostudzić.
Sos możemy podawać na zimno lub na ciepło.




8 komentarzy:

  1. Pyszny :-) a jak masz za dużo malin to ja jestem chętna :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja! Placuszki z takim sosikiem to byłaby poezja!

    OdpowiedzUsuń
  3. na pewno będzie pasował do deserów i naleśników:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Maliny pięknie wyglądają na krzakach. Bardzo lubię je zrywać. Pięknie pachną :) A przetwory z nich są fantastycznie smaczne. Ja też, jeśli zdążę przed zjedzeniem to staram się do słoiczków zamknąć trochę tych pyszny owoców.
    Alinko, chętnie zrobię taki sos. Już sobie wyobrażam jak smakuje podany np. z ....lodami. Ummm, mniam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też robię podobny, tylko beż żel-fixu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha taki domowy sosik, mniam

    OdpowiedzUsuń