Schab podany na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 1 kg schabu b/k
- 1 litr wody
- 20 g soli do peklowania
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 3 ząbki czosnku
- Do natarcia
- 1 łyżka ostrej papryki
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- siatka wędliniarska
Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć. Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Schab powinien być cały zanurzony, przykryć naczynie i włożyć na 5 dni do lodówki. Raz dziennie odwrócić schab w zalewie. Po tym czasie schab wyjąć i włożyć do siatki wędliniarskiej. Olej wymieszać z papryką natrzeć cały schab. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku nagrzanym na 100 stopni 90 minut i w trakcie pieczenia nie odwracać. Wyłączyć piekarnik i pozostawić schab do całkowitego wystygnięcia piekarnika. Zdjąć siatkę z schabu i włożyć przed konsumpcją na parę godzin do lodówki. Najlepiej piec wieczorem i zostawić na całą noc.
Inspiracja Ogrodnik w podróży.
Smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWybieramy się do Ciebie na ten piękny, pachnący schab:) koniecznie musi być na tym drewienku i nie wymagamy dodatków:)
OdpowiedzUsuńOki, zapraszam.
UsuńRozumiem, że nie przykrywamy naczynia ze schabem ?
OdpowiedzUsuńNie przykrywamy ani nie obracamy mięsa.
UsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńczy siatka wędliniarska ma jakieś konkretne zastosowanie czy jest zbędna? :)
OdpowiedzUsuńDzięki siatce schab jest bardziej zbity i utrzymuje formę. Zamiast siatki można obwiązać bawełnianym sznurkiem.
Usuńoo super :) dziękuje za info. Zabieram się do roboty zatem :D
Usuńfajny przepis
OdpowiedzUsuńBardzo lubię węgierską kuchnię za jej konkretne smaki.
Oczywiście na pierwszym miejscu stawiam gulasz
Najlepszy chyba jadłam na stepach węgierskich (w najstarszej węgierskiej karczmie na puszcie)
Schabu po węgiersku nie znałam, więc chętnie skorzystam
Pozdrawiam a od siebie dorzucam spalacz tłuszczu na płaski brzuch - taki prosty a skuteczny domowy koktajl
http://odchudzaniejestproste.pl/spalacz-tluszczu-na-brzuchu-koktajl-na-plaski-brzuch/
Bardzo fajne mięsko :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńCzy mozna ominąć tą peklosól?
OdpowiedzUsuńDzięki tej soli mięso jest konserwowane, nabiera kruchości i ładnego koloru. Trzeba pamiętać, że mięso kilka dni stoi w lodówce. Jeśli znasz inne metody możesz wypróbować.
UsuńPięknie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne mięsko :)
OdpowiedzUsuńDobre mięsko, w sam raz na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale upieczony schab. Często piekę mięsa w niskiej temperaturze. Nie są wysuszone. Nie ma to jak domowe pieczone mięsa zamiast sklepowej wędliny :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dostałam od gwiazdora szynkowar, przygotuję ten schab na pewno!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak wyjdzie w szynkowarze. Ja piekłam w piekarniku.
Usuń