.

czwartek, 17 września 2015

Schab węgierski pieczony

Kolejna propozycja na domową wędlinę. Tym razem pieczona w niskiej temperaturze, dzięki czemu jest mięciutka i soczysta. Doprawiona sporą ilością ostrej papryki. Ale nie bójcie się bo w smaku jest idealna nie ostra taka w sam raz.

Schab podany na talerzyku z kolekcji Ibiza Porcelana Bogucice.

Składniki:
Przygotowanie:
Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć. Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Schab powinien być cały zanurzony, przykryć naczynie i włożyć na 5 dni do lodówki. Raz dziennie odwrócić schab w zalewie. Po tym czasie schab wyjąć i włożyć do siatki wędliniarskiej. Olej wymieszać z papryką natrzeć cały schab. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec w piekarniku nagrzanym na 100 stopni 90 minut i w trakcie pieczenia nie odwracać. Wyłączyć piekarnik i pozostawić schab do całkowitego wystygnięcia piekarnika. Zdjąć siatkę z schabu i włożyć przed konsumpcją na parę godzin do lodówki. Najlepiej piec wieczorem i zostawić na całą noc.



Inspiracja Ogrodnik w podróży.

20 komentarzy:

  1. Wybieramy się do Ciebie na ten piękny, pachnący schab:) koniecznie musi być na tym drewienku i nie wymagamy dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, że nie przykrywamy naczynia ze schabem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przykrywamy ani nie obracamy mięsa.

      Usuń
  3. czy siatka wędliniarska ma jakieś konkretne zastosowanie czy jest zbędna? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki siatce schab jest bardziej zbity i utrzymuje formę. Zamiast siatki można obwiązać bawełnianym sznurkiem.

      Usuń
    2. oo super :) dziękuje za info. Zabieram się do roboty zatem :D

      Usuń
  4. fajny przepis
    Bardzo lubię węgierską kuchnię za jej konkretne smaki.
    Oczywiście na pierwszym miejscu stawiam gulasz
    Najlepszy chyba jadłam na stepach węgierskich (w najstarszej węgierskiej karczmie na puszcie)

    Schabu po węgiersku nie znałam, więc chętnie skorzystam

    Pozdrawiam a od siebie dorzucam spalacz tłuszczu na płaski brzuch - taki prosty a skuteczny domowy koktajl
    http://odchudzaniejestproste.pl/spalacz-tluszczu-na-brzuchu-koktajl-na-plaski-brzuch/

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy mozna ominąć tą peklosól?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki tej soli mięso jest konserwowane, nabiera kruchości i ładnego koloru. Trzeba pamiętać, że mięso kilka dni stoi w lodówce. Jeśli znasz inne metody możesz wypróbować.

      Usuń
  6. Dobre mięsko, w sam raz na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale upieczony schab. Często piekę mięsa w niskiej temperaturze. Nie są wysuszone. Nie ma to jak domowe pieczone mięsa zamiast sklepowej wędliny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. kuchnia-beaty.pl28 grudnia, 2015

    Właśnie dostałam od gwiazdora szynkowar, przygotuję ten schab na pewno!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem jak wyjdzie w szynkowarze. Ja piekłam w piekarniku.

      Usuń