Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1,5 szkl oleju rzepakowego
- 1 szkl likieru czekoladowego Dalkowski
- 1 czekolada biała
- ozdobne kuleczki
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Z mąki odjąć 2 łyżki mąki, dodać kakao, proszek do pieczenia i przesiać przez sitko. Miksując na wolnych obrotach dodawać na przemian mąkę i olej. Na końcu wlać likier czekoladowy i chwilkę miksować. Ciasto przelać do silikonowej formy z kominkiem. Piec w 170 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Zimną babkę z wierzchu polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać ozdobnymi kuleczkami.
Formę metalową wysmarować i wysypać bułką tarta.
Chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńNo nic tylko jeść:)
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńIdealna babka na zbliżającą się Wielkanoc! :) Wygląda fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna... Na razie mogę tylko obejść się smakiem:)
OdpowiedzUsuńsuper :) zapraszam na mojego bloga ;)
OdpowiedzUsuń