.

sobota, 19 marca 2016

Ciasto krówka z orzechami

To ciasto ma tą zaletę, że można a raczej trzeba je przygotować 1-2 dni wcześniej. Robiąc imprezę lub w okresach przedświątecznych w ostatnim dniu zawsze jest sporo pracy i nie wiadomo w co ręce włożyć. Dlatego też polecam szczególnie to ciasto z wcześniejszym wykonaniem.



 Składniki:
  • Ciasto miodowe:
  • 2 jajka
  • 125 g zimnego masła
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki miodu lipowego Miody Wileńskich
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Krem budyniowy:
  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy b/c
  • 250 g masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym 400g
  • orzechy włoskie ale-raj
Przygotowanie:
Ciasto miodowe: 
Wszystkie składniki umieścić w misie z miksera dodać pokrojone w kostkę masło i zmiksować na wolnych obrotach na jednolitą masę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Każdą część ciasta osobno rozsmarować na papierze i upiec 3 placki na złoto w 180 stopniach około 10 minut. Placki ostudzić.
Krem budyniowy:
Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem.
Warstwy ciasta:
placek miodowy
2/3 kremu budyniowego
placek miodowy
masa orzechowa
placek miodowy
1/3 kremu budyniowego
posiekane orzechy włoskie
Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki lub odłożyć w zimne miejsce na 1-2 dni. Ciasto przed podaniem musi zmięknąć.


Inspiracja





2 komentarze:

  1. Ciasto zaczęłam w czwartek od upieczenia spodów, w piątek rano przełożyłam, w nd była Komunia ale najpyszniejsze było w poniedziałek i wtorek, wszyscy typowali jako najsmaczniejsze, przeszło orzechami i smakowało niesamowicie. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało. To prawda takie placki miodowe im starsze tym lepsze.

      Usuń