.

czwartek, 24 marca 2016

Pasztet jajeczny

Może w tym roku zamiast mięsnego pasztetu skusicie się na pasztet z jajek. Jest bardzo smaczny i nie wymaga tyle nakładu pracy co pasztety z mięsa. U mnie z pewnością zagości na świątecznym stole.


Składniki:
  • 9 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 łyżka remulady duńskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżki musztardy
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki śmietany gęstej 12%
  • 1 płaska łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać żółtka, musztardę, majonez, remuladę, kaszę mannę, śmietanę, koperek i wymieszać. Doprawić do smaku. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Foremkę aluminiowa 22*8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie masę jajeczną. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia.



6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczny ten pasztet i ciekawy przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Remulade można czymś zastąpić? ??

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda. Pewnie pysznie smakuje. Fajna alternatywa do pasztetu mięsnego.
    Alinko, Wesołych, radosnych świąt Wielkanocnych. Miłego wypoczynku z rodziną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie. w holandii niemoge spotkac remulady duńskiej. mozna ja czyms zastapic?

    OdpowiedzUsuń