.

wtorek, 13 grudnia 2016

Piernik z powidłami

Ten piernik możecie upiec przed samymi świętami i będzie puszysty i wilgotny. Dodatek powideł śliwkowych sprawia, że piernik dłużej utrzymuje wilgotność i nadaje charakterystycznego smaku. Dla wzbogacenia smaku warto ale nie jest to konieczne przeciąć piernik na pół i dodatkowo posmarować powidłami. Przepis, który podaję jest na blaszkę o wymiarach 25*40 centymetrów. Ja piekłam w formie o kształcie choinki ale dodatkowo wyszła mi z niego jeszcze gwiazda. 
Formy papierowe można kupić w cukieteria.pl




Składniki:
  • Mokre:
  • 1 szkl mleka
  • 3 jajka
  • 280 g powideł śliwkowych
  • 3 łyżki miodu
  • 180 ml oleju
  • Suche:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 1 szkl cukru
  • 2 kopiaste łyżki kakao
  • 40 g przyprawy do piernika ale -raj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • ozdoby
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu połączyć mokre składniki. Do drugiego naczynia przesiać mąki dodać resztę składników i wymieszać. 
Do mokrych składników wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić. 
Polewa: 
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na zimnym pierniku
i udekorować według uznania.


1 komentarz: