Składniki:
- 3 jajka
- 130 g cukru
- 100 ml oleju
- 210 g mąki pszennej
- 30 g maku ale-raj
- 120 g cukinii (po obraniu)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Lukier:
- 4 łyżki soku z cytryny
- około 1 szkl cukru pudru
- wiórki czekoladowe żółte cukieteria
Cukinię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Jeśli będzie dużo soku to odlać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem.
Jajka z cukrem ubić na sztywną masę jak do biszkoptu. Miksując na wolnych obrotach wlać olej wsypać mąkę i miksować do momentu połączenia się składników. Na końcu dodać cukinię i wymieszać łopatką.
Papierowe papilotki wypełnić do 3/4 wysokości ciastem. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Lukier: Do soku z cytryny dosypywać stopniowo cukier puder i ucierać. Lukier powinien mieć taką konsystencję, żeby za bardzo nie spływał z muffinek. Zimne muffinki polać lukrem i posypać wiórkami czekoladowymi.
Świetnie! :)
OdpowiedzUsuńPiekne ;)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! I bardzo oryginalny przepis :-))
OdpowiedzUsuń