.

czwartek, 22 czerwca 2017

Kasza manna truskawkowa z salsą truskawkowo miętową

U mnie truskawkowy szał trwa nadal. Dzisiaj na deser zrobiłam kaszę mannę z truskawkami, bo jakże by inaczej. Jest to szybki deser i z całą odpowiedzialnością wam go polecam.



Składniki:
  • 750 ml mleka
  • 90 g kaszy manny błyskawicznej
  • 200 ml musu z truskawek
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Dodatkowo:
  • 7 dużych truskawek
  • 3-4 listki mięty
Przygotowanie:
Mleko z cukrem i cukrem z wanilią zagotować. Dodać mus z truskawek, sok z cytryny wymieszać ponownie zagotować i mieszając powoli wsypywać kaszę. Cały czas mieszając gotować około 3-4 minuty. Gorącą kaszę rozlać do 4 salaterek. Każdą salaterkę z wierzchu przykryć folią spożywczą i ostudzić w kąpieli wodnej. Przed podaniem pokroić truskawki w drobną kosteczkę, dodać posiekane listki mięty, wymieszać. Nałożyć po sporej łyżce na każdą salaterkę.




3 komentarze:

  1. taki prosty przepis! już wiem co zrobię dzieciakom na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasza manna przywraca wspomnienia z przedszkola :]

    OdpowiedzUsuń