Składniki:
- Biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Bita śmietana:
- 1 litr zimnej kremówki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny
- 0,5 szkl wody
- 200 g kamyczków czekoladowych
- 3 galaretki krystaliczne
- 1300 ml gorącej przegotowanej wody
- sezonowe owoce - maliny, jeżyny, borówki
Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 40*30 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić by napęczniała. Przed wlaniem do bitej śmietany podgrzać
Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru. Do ubitej śmietany wlać letnią rozpuszczoną żelatynę i chwilkę zmiksować. Na końcu wsypać posypkę i wymieszać łopatką.
Na biszkopcie rozsmarować 3/4 bitej śmietany, przyłożyć drugim biszkoptem, rozsmarować resztę bitej śmietany, posypać owocami i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Kwintesencja lata... cudowne
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie i zapewne tak smakuje.Pomysł z tą galaretką kradnę
OdpowiedzUsuńJutro bede robic 😍wyglada pieknie 🥰a te kamyczki to posypka?
OdpowiedzUsuń