- 1 litr wody
- 600-700 g owoców (maliny, jeżyny, borówki)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka soku z cytryny
- jogurt naturalny
W jednej szklance zimnej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Do reszty wody dodać cukry, owoce i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 3-4 minuty aż owoce się lekko rozpadną. Wlać sok z cytryny. Na końcu wlać rozmieszaną mąkę i mieszając doprowadzić ponownie do wrzenia. Gorący kisiel rozlać do salaterek i ostudzić. Przed podaniem nałożyć kleks jogurtu naturalnego i udekorować owocami.
Mój kisiel nie jest zbyt twardy bo my lubimy taki trochę "lejący". Kto lubi gęsty kisiel proszę zwiększyć ilość mąki ziemniaczanej.
Wyszło mi 6 salaterek.
domowy kisiel, mniam :)
OdpowiedzUsuń