piątek, 25 sierpnia 2017

Ciasto z owocami i galaretką

Letnie szaleństwo owoców trwa więc i ja wykorzystuję je do różnych ciast i deserów. Ostatnio zrobiłam eksperyment z krystaliczną galaretką, która od niedawna pokazała się na rynku. Jest fajnym rozwiązaniem do ciasta szczególnie jak dodajemy różne owoce i nie wiadomo jaki kolor galaretki wybrać.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Bita śmietana:
  • 1 litr zimnej kremówki 30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szkl  wody 
  • 200 g kamyczków czekoladowych
  • 3 galaretki krystaliczne
  • 1300 ml gorącej przegotowanej wody
  • sezonowe owoce - maliny, jeżyny, borówki 
Przygotowanie:
Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 40*30 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić by napęczniała. Przed wlaniem do bitej śmietany podgrzać
Zimną kremówkę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru pudru. Do ubitej śmietany wlać letnią rozpuszczoną żelatynę i chwilkę zmiksować. Na końcu wsypać posypkę i wymieszać łopatką.
Na biszkopcie rozsmarować 3/4 bitej śmietany, przyłożyć drugim biszkoptem, rozsmarować resztę bitej śmietany, posypać owocami i zalać tężejącą galaretką.
Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.






3 komentarze:

  1. Kwintesencja lata... cudowne

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie i zapewne tak smakuje.Pomysł z tą galaretką kradnę

    OdpowiedzUsuń
  3. Anonimowy27 maja, 2023

    Jutro bede robic 😍wyglada pieknie 🥰a te kamyczki to posypka?

    OdpowiedzUsuń