Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 żółtej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 cukinia młoda
- 130 g kaszy kuskus
- 0,5 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- Do smaku:
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- Dodatkowo:
- 3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- natka pietruszki
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę doprawić solą pieprzem i czerwoną papryką. Odłożyć do lodówki na jakieś pół godziny i w tym czasie pokroić warzywa.
Cebula w kostkę. Marchewka, seler i czosnek w plasterki. Papryki w paski a cukinię w półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej podsmażyć mięso i przełożyć na talerz. Na tą samą patelnię z tłuszczem dodać cebulę, seler, marchewkę i chwilę podsmażać. Następnie dodać papryki znowu chwilę podsmażać i na końcu dodać cukinię. Całość podsmażamy około 5 minut i podlewamy połową bulionu. Dusimy pod przykryciem kolejne 4-5 minut. Wsypać kaszę wymieszać wlać resztę bulionu i trzymać na lekkim ogniu około 5 minut aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. W trakcie przygotowywania nie zapominać o mieszaniu.
Gotowe danie przed podaniem obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
Uwielbiam wszelkie dania z kurczakiem, sałatki na zimno i dania jednogarnkowe na ciepło. Robię podobnie kurczaka, ale z brązowym ryżem. Z kaszą kuskus jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńTeraz to nadrobię.
Fajny blog, cieszę się, że tu trafiłam ;).