.

czwartek, 19 października 2017

Ciasto czekoladowo adwokatowe z ganache

Pyszne, wilgotne i aromatyczne ciasto czekoladowe z  dodatkiem adwokatu i polane ganache. Ciasto rozpływa się w ustach i po każdym kawałku chce się więcej i więcej. 

Porcelana Rodos Bogucice


Składniki:
  • Ciasto:
  • 150 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania
  • 60 g cukru 
  • 100 g cukru kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 50 g kakao
  • 180 ml adwokatu
  • 180 g mąki orkiszowej T 650
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • Ganache:
  • 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania
  • 50 ml kremówki 30%
  • 50 ml adwokatu
  • 1 łyżeczka masła
  • maliny i jeżyny do dekoracji
Przygotowanie:
W garnku roztopić masło dodać czekoladę, cukry, kakao, kawę i adwokat. Wymieszać i podgrzewać aż wszystko się roztopi a składniki połączą się w jednolitą masę. W trakcie podgrzewania od czasu do czasu mieszać. Masę odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka roztrzepać w naczyniu ( nie miksować) wlać letnią masę czekoladową i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać  na gładką i jednolitą masę.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka. 
Po upieczeniu ostudzić.
Ganache:
Do garnka wlać śmietanę, adwokat i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika dodać czekoladę, odczekać chwilę by czekolada się roztopiła następnie,wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wmieszać masło o temperaturze pokojowej. Poczekać do lekkiego zgęstnienia ganache i  oblać nim zimne ciasto. Udekorować owocami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz