czwartek, 10 października 2013

Zupa z cukini z jabłkiem

Zupę z cukinii robiłam już nie raz. Po raz pierwszy zrobiłam z dodatkiem jabłka. No i powiem Wam, że od teraz innej robić nie będę. Jest bardzo smaczna, jabłko nadało charakterystycznego smaku. Dla nas pyszna, a Was zapraszam do wypróbowania.


Składniki:
  • 450 g cukinii (oczyszczonej)
  • 70 g ziemniaków
  • 1 jabłko mniejsze
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cebuli mniejszej
  • kawałek kalafiora
  • kawałek pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • do smaku
  • sól
  • sól ziołowa
  • imbir
  • curry
  • pieprz kolorowy
Przygotowanie:

Cukinię oczyścić z nasion (zostawić skórkę) pokroić w kostkę. Ziemniaki, jabłko, cebulę, czosnek, pietruszkę umyć, obrać z skórki i pokroić w kostkę. Rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone warzywa, różyczki kalafiora, jabłko, gałązkę rozmarynu i całość chwilkę podsmażać. Zalać bulionem i gotować do miękkości. Wyjąć gałązkę rozmarynu i zmiksować na krem. Doprawić do smaku.

5 komentarzy:

  1. Ciekawe połączenie. Jabłko pewnie nadało słodyczy:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupę z cukinii robiłam nie jeden raz ale takiej wersji jeszcze nigdy! Bardzo ciekawa, warta wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką zupę jeszcze nie jadłem, znaczy się z jabłkiem.To połączenie jest ciekawe.Jabłko,do tego kawałek startego imbiru i hinduskie curry,to na prawdę może być dobre.Kupuje ten przepis. Pozdrawiam Christopher.Jak zrobię to Ciebie poinformuje

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znam połączenia z jabłkiem,ale chętnie spróbuję,przepis już zapisany:)

    OdpowiedzUsuń
  5. super połączenie, na pewno smakuje niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń