piątek, 6 lutego 2015

Marysieńka

Marysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym. Ja oczywiście zrobiłam drobne zmiany. Biszkopt upiekłam według mojego przepisu i przede wszystkim zmniejszyłam ilość cukru i dodałam mielone migdały. Ciasto warte upieczenia.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku  
  • Wkładka orzechowa:
  • 200 g orzechów włoskich krojonych
  • 50 g migdałów mielonych BackMit
  • 5  białek
  • 150 g cukru(w oryginale 200g)
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 150 g cukru(w oryginale 200g)
  • 5 żółtek
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • Polewa
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżka kakao
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Biszkopt:   
Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i  kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 42*31 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Jeśli ktoś nie ma wprawy w krojeniu może upiec dwa osobne biszkopty, wtedy składniki podzielić po połowie.
Wkładka orzechowa: 
Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać silikonową łopatką. Piec w tej samej rozmiarowo blasze co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach około 30-40 minut.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. Do odlanego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka i zmiksować. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części.
Polewa:
Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście.
Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, wkładka orzechowa, połowa kremu, biszkopt, polewa, mielone migdały.






 

10 komentarzy:

  1. Jak zwykle Alinko i smacznie u Ciebie i oko cieszy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda kusząco, podstawiam talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto króluje na blogach, a ja na swoim wciąż go nie mam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz tym ciastem, wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Dostałam wielką księgę ciast i muszę coś zrobić. Pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niezwykłe ciasto, wygląda apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuszące! Podobają mi się jego warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wyglada i zrozumiale podany przepis napewno bede go piekla zobaczymy cz wyjdzie taki piekny .dzieki za przepis

    OdpowiedzUsuń