sobota, 23 stycznia 2016

Ciasto agrestowe

Jeśli lubicie ciasta z owocami o lekko kwaśnym smaku to polecam wam to ciasto. Mimo iż jest z kilku warstw to zrobienie tego ciasta jest bardzo proste i w miarę szybko się go robi. Ja co roku robię kilka słoiczków kompotu z agrestu z myślą o tym cieście. My go bardzo lubimy i dlatego dosyć często go robię.



Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa agrestowa:
  • 750 ml wody z kompotu agrestowego*
  • 2 budynie waniliowe b/c
  • 1-2 łyżki cukru*
  • owoce z kompotu odsączone
  • Bita śmietana:
  • 500 ml kremówki 30%
  • 1/3 szkl letniej wody
  • 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj
  • Lukier:
  • 50 ml soku z cytryny
  • 1 szkl cukru pudru
  • herbatniki szkolne 
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 36*26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczna i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić. 

Masa agrestowa: Kompot przelać na sitko do odsączenia agrestu. Z soku odlać 3/4 szkl i rozmieszać budynie. Resztę soku zagotować z cukrem, wlać rozmieszane budynie i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i do gorącej masy dodać odsączony agrest i lekko przemieszać. Gorącą masę wylać na biszkopt. Ostudzić.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlewać powoli rozpuszczoną letnią żelatynę i chwilkę miksować. Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej. 

Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym. 
Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny.
* Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie tyle soku można uzupełnić wodą.
*W zależności jaki słodki jest kompot dodać 1-2 łyżki cukru.

 

10 komentarzy:

  1. Świetne ciasto, zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie i słodko tu dziś u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie! Uwielbiam agrest ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie dostane kompot agrestowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szukaj w supermarketach. Ja robię swoje kompoty.

      Usuń
    2. kup mrozony agrest i dzien wczesniej ugotuj kompot bedzie sie swietnie nadawał do ciasta jak tak robie z wisniami

      Usuń
  5. a na jaka ma byc wielkośc blaszki do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń