Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła irlandzkiego Mlekoma
- 1 łyżka cukru pudru
- Krem śmietankowy:
- 500 ml kremówki
- 250 g mascarpone Mlekoma
- 3 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 4-5 bananów
- wiórki marmurkowe
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
Odlać pół szklanki i rozmieszać w nim proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i cukrem. Wlać rozmieszany proszek i ugotować budyń. Zdjąć z ognia, gorący budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń.
Krem śmietankowy:
Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i miksować do momentu aż powstanie gęsty krem. Pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, 1/4 kremu budyniowego, pokrojone w plasterki banany, reszta kremu budyniowego, krem śmietanowy i wiórki czekoladowe.
Alu, Twój wypiek wprost oszałamia! ;) Na pewno skorzystam z przepisu ;)
OdpowiedzUsuńsuper ciasto,pychota
OdpowiedzUsuńjakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńRozmiar blaszki podany w opisie.
UsuńCudowne ciacho, chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Myślisz, że z mlekiem roślinnym zamiast krowim też by wyszło?
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy budyniu na mleku roślinnym. Jeśli już robiłaś taki budyń i krem to powinno wyjść.
UsuńPyszne, całą blacha ciasta zniknęła w ciągu jednego dnia :) następnym razem dodam śmietan-fixy lub żelatynę do kremu śmietankowego żeby był bardziej sztywny.
OdpowiedzUsuńsuper, że smakowało. Ja bym proponowała zamiast śmietan-fix czy żelatyny użyć kremówki 36%. Wtedy będziesz miała bardziej sztywny krem.
Usuńczy musi byc maskarpone tej firmy i masło? czy inne rowiniez?
OdpowiedzUsuńJa najczęściej używam tej firmy ale jeśli masz wypróbowane z innej jak najbardziej możesz użyć.
UsuńSuper
OdpowiedzUsuńOd tego ciasta się zaczęła moja przygoda z Tobą i Twoimi wypiekami... Mirka 😆 😘 😘
OdpowiedzUsuńMirka mam nadzieję, że zostaniesz ze mną jak najdłużej.
UsuńWspaniałe, pyszne po prostu wyjątkowe.
OdpowiedzUsuń