Składniki:
- 3-4 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 4-5 ząbków czosnku
- sól morska drobnoziarnista
- pieprz biały
Do pojemnika z blendera dajemy majonez, śmietanę, obrany czosnek i miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem.
Używam polskiego czosnku.
Też lubię sos czosnkowy. Polecam dodać choć szczyptę cukru - fajnie podkreśli smak czosnku. Naprawdę czuć różnicę.
OdpowiedzUsuńJa również dodaje odrobinę cukru
UsuńNastępnym razem wypróbuję z cukrem.
UsuńJa dodaje jeszcze oregano ;)
OdpowiedzUsuńja zamiast śmietany dodaję jogurt naturalny
OdpowiedzUsuńOsobiście wolę majonez i śmietanę (lub gęsty jogurt naturalny) w proporcji pól na pół.
OdpowiedzUsuńDodaję również oregano.
No i przygotowuję sos trochę inaczej - bez blendera.
Najpierw miażdżę czosnek praską, później dodaję trochę soli, szczyptę cukru pudru i oregano, a następnie zgniatam dokładnie widelcem, aż zrobi się gładka papka. - Dopiero wtedy dodaję majonez, mieszam dokładnie, a na koniec jogurt lub śmietanę. - Wtedy jest naprawdę pyszny :)