Składniki:
- 800 g ziemniaków (po obraniu)
- 150 g wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml mleka
- 150 g mascarpone
- 2 jajka
- sól himalajska
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
- szczypiorek
Ziemniaki pokroić w około 3-5 mm plasterki i gotować około 10 minut w osolonej wodzie i odcedzamy. Ziemniaki powinny być al dente.
Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i podsmażamy aż cebula będzie szklista.
W mleku zmiksować mascarpone z jajkami i doprawić dosyć pikantnie do smaku.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki i podsmażony boczek z cebulką. Całość zalać sosem mleczno jajecznym. Na górze posypać wiórkami masła.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra-dół i zapiekać około 30-40 minut aż ziemniaki się zrumienią. Po wyjęciu przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorkiem. Podajemy gorące z zimnym kefirem lub maślanką.
mniam ! Pójdzie w boczek ^.^
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co polskie, proste i smaczne :-) Tak jak Twoje danie :-)
OdpowiedzUsuńPyrki i boczek to moje sprawdzone połącznie. Absolutnie jestem Za :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
To lubię;)) Przepiękne naczynie!
OdpowiedzUsuńPyszna ;)
OdpowiedzUsuń