poniedziałek, 20 czerwca 2016

Biskwity z truskawkami i bitą śmietaną

Odkąd pojawiły się w cukierniach to zawsze mi smakowały i przyznam że dosyć często je kupowałam. Ale od jakiegoś czasu już piekę je sama. Są smaczniejsze i zdecydowanie taniej to wychodzi. Bo co to taki jeden lub dwa do kawy jak one są takie delikatne i pyszne.


Składniki:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól himalajska szczypta
  • Nadzienie:
  • 350 ml kremówki 35%
  • 150 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • truskawki
  • cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno z solą. Miksując dosypywać po łyżce cukru i po jednym żółtku. Ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dosypywać stopniowo przesiane mąki i delikatnie wymieszać silikonową łopatką. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia i odrysować 8 okręgów o średnicy około 13 cm. Ciasto około 2-3 łyżki wyłożyć na całej powierzchni okręgów i wyrównać łyżką. Piec bez termoobiegu góra-dół w 180 stopniach około 10-12 minut do lekkiego zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i gorące za pomocą noża lub szpatułki zdjąć z papieru. Zwinąć je delikatnie na pół i ułożyć na papier lub tacę oprószoną cukrem pudrem. Pozostawić do ostudzenia.
Nadzienie:
Do zimnej kremówki dodać zimne mascarpone i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zimne "biszkopty" nadziać bitą śmietaną i dodać truskawki pokrojone w plasterki. Przed podaniem na wierzchu oprószyć cukrem pudrem.


Inspiracja klik

3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie przysmaki do kawy! Jadłam kiedyś takie ciasta, ale ostatnio brakuję ich w mojej cukierni. Dzięki Tobie już wiem, co będę przygotowywała na niedzielny deser ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czegoś takiego szukałem, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. Slicznie wyglada i na pweno jest pyszne.Przepis jest b.latwy a rezultat koñcowy wspañaly.Na niedziele zrobie napewno.b.dziekuje z a pokazanie przepisu

    OdpowiedzUsuń