środa, 27 września 2017

Pulpety w sosie pieczarkowym

Z mięsa mielonego można wyczarować sporo pysznych dań. Od klopsów, pulpetów, nadziewanych makaronów po pyszne zapiekanki. Ja dzisiaj serwuję wam pyszne pulpety z mięsa mielonego w sosie pieczarkowy. Danie przygotowałam w granitowym garnku Ballarini z kolekcji Lucca. Garnek jest odporny na uszkodzenia mechaniczne. Ma nienagrzewające się rączki po obu stronach garnka. Potrawy nie przywierają do powierzchni nawet, jeśli są smażone bez dodatku tłuszczu. Można stosować w piekarniku w temperaturze do 140 stopni. 

Salaterka Porcelana Bogucice Alberta


























Składniki:
  • 600 g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka i karczek)
  • 1 kajzerka czerstwa
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki kolorowego mielonego pieprzu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego staropolski
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 0,5 szklanki zimnej wody
  • 1-1,5 łyżki mąki do zagęszczenia
  • mąka do obtoczenia pulpetów
Przygotowanie:
Czerstwą kajzerkę namoczyć w mleku.
Do mięsa mielonego wbić jajko, dodać musztardę, przyprawy i lekko odciśniętą kajzerkę. Dokładnie wyrobić i wymieszać mięso. W dłoniach zwilżonych zimną wodą uformować około 18 średniej wielkości pulpetów. W garnku rozgrzać masło klarowane z olejem dodać obtoczone w mące pulpety i usmażyć na złoto ze wszystkich stron. Zalać bulionem mięsnym i na wolnym ogniu gotować około 20 minut.
W tym czasie pokroić pieczarki w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło dodać cebulę i lekko zrumienić. Następnie dodać pieczarki i podsmażać do odparowania płynu. Pieczarki przełożyć do pulpetów. Gotować kolejne 10 minut. 
W zimnej wodzie rozmieszać mąkę i zagęścić sos. 
Proponuję podać z kaszą gryczaną.







3 komentarze: