piątek, 30 marca 2018

Sernik przekładany z owocowym wkładem

Dawno nie robiłam ciast z przepisu Siostry Anastazji. A, że na święta królują na stołach oprócz mazurków i babek również serniki to zrobiłam tego pysznego przekładańca. Jest kilka warstw i ciasto wydaje się być pracochłonne ale można wcześniej upiec biszkopty i sernik. Myślę, że warto się poświęcić i upiec. U mnie małe modyfikacje wg oryginału.
 

Porcelana Bogucice

Składniki:
  • Biszkopt jasny:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 4 jajka 
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Wkład serowy:
  • 600 g twaróg półtłusty Łowicki
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 5 jajek
  • 150 g masła
  • Masa truskawkowa:
  • 800 g truskawek (u mnie mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe 
  • Krem budyniowy:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka cukru waniliowego 
  • 5 łyżek cukru
  • 200 g masła
  • Polewa:
  • 125 g margaryny
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • dżem truskawkowy do posmarowania
Przygotowanie:
Biszkopt jasny:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 35*25 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Biszkopt kakaowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko, stopniowo dodawać do masy i ubijać na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Masę przelać do formy 35*25 cm na dnie wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić ostudzić. 
Wkład serowy:

Białka oddzielić od żółtek. Twaróg zmielić. Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku. Dodać twaróg i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o tych samych wymiarach w których piekły się biszkopty. Piec około 30 min w temp 170°C. Ostudzić.
Masa truskawkowa:
Zamrożone truskawki przełożyć do garnka i na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć zmiksować blenderem. Wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Odłożyć do lekkiego stężenia.
Krem budyniowy:
Z podanych składników (oprócz masła) ugotować budyń. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i dodawać łyżka po łyżce ostudzony budyń.  
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Gdy polewa lekko przestygnie i zacznie tężeć rozprowadzić na posmarowanym dżemem biszkopcie. 

Warstwy ciasta: biszkopt kakaowy, połowa kremu budyniowego, wkład serowy, reszta kremu budyniowego,tężejąca masa truskawkowa,biszkopt jasny, dżem truskawkowy, polewa. 


 






8 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie:) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno wypróbuję ten przepis, serniki to moja miłość!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda ten serniczek :) Ja też robiłam serniczek na święta - zapraszam do skosztowania https://amismakuje.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda na nieco skomplikowane, ale warto! Spróbuję upiec w weekend, bo akurat mam okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Wspaniale wygląda to ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie ! Czy truskawki można zamienić na mrożone maliny?

    OdpowiedzUsuń
  8. Myślę, że tak. Jednak ja bym chyba te maliny przetarła żeby pozbyć się tych ziarenek.

    OdpowiedzUsuń