piątek, 13 kwietnia 2018

Kopytka z jabłkiem

Kopytka bardzo lubimy i dosyć często je robię. Staram się je jakoś urozmaicać i podawać na różne sposoby. Polecam kopytka z sosem lub z bułką tartą.Te są z dodatkiem zmiksowanego jabłka polane zrumienionym masełkiem i oprószone cukrem cynamonowym. Mówię wam, palce lizać.



Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 350 g twaróg półtłusty łowicki
  • 100 g mąki krupczatki
  • 200-250 g mąki pszennej*
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 większe jabłko
  • masło zrumienione
  • cukier cynamonowy
Przygotowanie:
Jabłko obrać i zmiksować na puree.
Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać mąkę krupczatkę, jajko, puree z jabłka, cukier i część mąki pszennej. Zagnieść i jak ciasto się mocno klei stopniowo dosypywać mąki pszennej. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować część ciasta pokroić w paski a następnie w kwadraty albo ukośnie. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować około 1 minuty od wypłynięcia.  Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać zrumienionym masłem i oprószyć cukrem cynamonowym.
Można posypać samym cukrem lub cynamonem.
*Ilość mąki pszennej jest zależna od wielkości jajka i jabłka.


3 komentarze:

  1. Pyszna propozycja :) Uwielbiam kopytka w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj, ale bym zjadła takie kopytka, wyglądają super ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje dzieci uwielbiają kopytka. W słodkiej odsłonie jeszcze nie próbowałam. Zwykle jemy je z mięsem i sosem. Ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń