Składniki:
- 1 główka białej młodej kapusty (około 600-800g)
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 0,5 kg kiełbasy
- 3-4 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty
- 3 łyżeczki suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- około 300-400 ml bulionu
- pieprz czarny i sól do smaku
Cebulę pokroić w kostkę. Kiełbasę w półplasterki. Kapustę poszatkować dosyć grubo.
Na rozgrzanym maśle podpiec kiełbasę i przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu lekko zrumienić cebulę. Dodać kapustę chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. Gdy kapusta zmniejszy swoją objętość podlać bulionem dodać przyprawę do bigosu, suszone pomidory i dusić do miękkości kapusty. Gdy kapusta będzie miękka dodać kiełbasę, przecier pomidorowy wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Jeśli bulion zbytnio nam odparuje można dolać trochę wodę. Bigos jest smaczniejszy jeśli przygotujemy go dzień wcześniej wtedy smaki lepiej się przegryzą.
Właśnie dziś miałem zrobić bigos z młodej kapustki, więc chętnie wykorzystam ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńoo własnie takiego przpeisu szukałam - wygląda super prosto :D marzy mi się taki bigosik na młodej kapustce.
OdpowiedzUsuń