czwartek, 21 czerwca 2018

Sernik miętowy

W czasie ciepłych i upalnych dni też chętnie zjadamy coś do popołudniowej kawki. Ja ostatnio zrobiłam lekki i orzeźwiający sernik bez pieczenia z miętową nutą. I nie dość, że ładnie prezentował się na stole to jeszcze dosyć szybko znikał. Sernik podpatrzyłam u Kasi i jak to zwykle u niej z przepisami bywa wszystko wychodzi zgodnie z recepturą.


Składniki:
  • Biszkopt:
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią 
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 350 ml zimnej kremówki 30%
  • 150 g miętowych landrynek (bez nadzienia)
  • 120 ml wrzątku
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 100 ml wrzątku
  • Do dekoracji:
  • 200 ml zimnej kremówki
  • pudrowe kwiatki
Przygotowanie:
Biszkopt:
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z cukrem zwykłym i cukrem z wanilią. Dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy łopatką do połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy i piec około 20 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić.
Masa serowa:
Landrynki owinąć w ściereczką i za pomocą tłuczka jak najdrobniej rozbić. Przesypać do naczynia i wlać 120 ml wrzątku. Mieszać do momentu rozpuszczenia i ostudzić.
W 100 ml wrzątku rozpuścić żelatynę i odłożyć do przestudzenia.
Ser zmiksować z cukrem pudrem wlać miętowy syrop i miksować do momentu połączenia się składników. Następnie dodać ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie wymieszać łopatką. Na końcu wolnym strumieniem wlewać letnią rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. 
Masę serową przelać na biszkopt, wyrównać i włożyć na noc do lodówki.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i kwiatkami.





6 komentarzy:

  1. Lepiej użyć syropu miętowego (domowej roboty) zamiast landrynek. Będzie nie tylko smaczne i orzeźwiające ale i bez dodatkowych szkodliwych "substancji" zawartych w cukierkach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale czy sernik się uda tego nie gwarantuję. Syrop z landrynek z czasem tężeje przez co i sernik ma inną konsystencję. Jednak możesz próbować z syropem miętowym a wtedy daj znać jak ci wyjdzie. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jaki Pani poleca twaróg z wiaderka? Bo ja już kilka razy się na takich produktach przejechałam :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej używam z piątnicy lub president.

      Usuń
  3. Witam. A jaka tortownica 24-26-28 ?

    OdpowiedzUsuń