czwartek, 19 lipca 2018

Sernik na biszkopcie makowym z owocami

Biszkopt makowy, puszysty serniczek do tego czerwona porzeczka i borówki amerykańskie. Jak dla mnie rewelacyjne połączenie smaków czyli słodko z kwaśną nutą.




Składniki:
  • Biszkopt makowy:
  • 6 dużych jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek maku (cały nie mielony)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1,5 szkl wody
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 l kremówki 30% 
  • 1 szkl czerwonej porzeczki
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki przeźroczyste
  • borówki amerykańskie
Przygotowanie:
Biszkopt makowy:Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać tak długo aż masa będzie sztywna i nie będzie spadać z łopatek miksera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i wymieszać z makiem. Dodawać po łyżce do masy jajeczne i miksować na najmniejszych obrotach lub mieszać łopatką. Blachę o wymiarach 34*28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec około 25 minut. Masa serowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odłożyć do wystudzenia. Ser przełożyć do misy miksera wsypać cukier puder i zmiksować końcówką do ucierania. Nadal miksując wlewać zimną i lekko tężejącą galaretkę. Miksować do momentu połączenia się składników. Ubić na sztywno zimną kremówkę dodać do masy serowe i delikatnie wymieszać łopatką. Na końcu wsypać umytą i oczyszczoną porzeczkę i ponownie delikatnie wymieszać.
Biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do blaszki wyłożyć 3/4 masy serowej, przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę masy serowej. Na wierzchu obficie posypać borówkami i włożyć do lodówki.
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy zaczną tężeć wylać na wierzch ciasta.
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.






7 komentarzy:

  1. jak smakuje tak jak wygląda :) to koniecznie musze spróbować.....

    OdpowiedzUsuń
  2. Urokliwe... jestem pod wrażeniem. Ala

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda chyba się skuszę i zrobię

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo imponująco wygląda ten sernik, szczególnie, że galaretka jest przeźroczysta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie,ponieważ już ciężko dostać czerwone porzeczki to można zastosować mrożone.Pozdrawiam Andrzej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak jednak musiały by być wcześniej odmrożone. Można je tez zastąpić teraz malinami lub borówką.

      Usuń