wtorek, 3 lipca 2018

Kompot wieloowocowy z ksylitolem

Na zimę w spiżarni zapasy z kompotami i przetworami być muszą. Jednak co roku taki wieloowocowy kompot to już muszę robić obowiązkowo bo najczęściej znika w pierwszej kolejności. W tym roku zamiast zwykłego cukru dodałam cukier brzozowy tzw. ksylitol. 


Składniki:
  • agrest
  • czerwona porzeczka
  • czarna porzeczka
  • ksylitol
  • woda
Przygotowanie:
Owoce obrać i umyć. Do umytych i wyparzonych litrowych słoików wsypujemy mieszankę owoców. Owoców powinno być co najmniej do połowy słoika. Do każdego słoika wsypać po 3 łyżki ksylitolu i zalać do pełna wodą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować na "mokro" 10 minut. 


2 komentarze:

  1. Cukier ma podobny posmak jak woda brzozowa?

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię domowy kompot. Ostatnio robiłem taki z rabarbaru.

    OdpowiedzUsuń