.

środa, 20 lutego 2019

Surówka z kapusty z ogórkiem i kukurydzą

Te spontaniczne i na szybko przygotowane sałatki i surówki zawsze wychodzą najlepsze. Oprócz tego uważam, że im mniej składników tym smaczniej. Tak też jest z tą surówką minimum składników maksimum smaku. Świetny dodatek do różnych mięs i ryb.


Składniki:
  • 1/4 średniej główki białej kapusty
  • 0,5 zielonego ogórka
  • 5-6 łyżek kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • Do smaku:
  • cukier
  • sól
  • ocet siedem ziół
  • pieprz
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować lekko posolić wymieszać i odstawić by trochę zmiękła. Jeśli młoda kapusta możemy ten punkt pominąć. W tym czasie pokroić na półplasterki ogórek, odsączyć kukurydzę i posiekać koperek. Warzywa razem wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku.


3 komentarze: