sobota, 29 stycznia 2022

Sernik wiedeński Siostry Anastazji

 Lubicie serniki? To powiem wam, że jak na razie to z serników, które piekłam do tej pory ten jest na pierwszym miejscu. Kremowy, wilgotny i zarazem puszysty. Po prostu palce lizać.



Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego tzw. klinek
  • 300 g cukru
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy
Polewa:

  • 70 ml kremówki 30%
  • 70 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Twaróg zmielić dwukrotnie. W misie miksera utrzeć na puszystą masę masło z cukrem i żółtkami. Miksując na wolnych obrotach stopniowo dodawać porcjami twaróg i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25cm. Jeśli zwykła tortownica wtedy dno i boki wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i pozostawić sernik w piekarniku do ostudzenia. Najlepiej piec wieczorem i zostawić do rana.
Polewa:
Kremówkę podgrzać wsypać posiekaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Letnią polewą polać sernik.





1 komentarz: