Wkrótce w naszych sadach i ogrodach będziemy mieli pyszne i soczyste jabłka. Bywa tak, że jak nam spadają to mamy brak pomysłów na ich wykorzystanie więc ja spieszę wam z pomocą i proponuję pyszne, chrupiące racuchy z jabłkami. Zrobicie je bardzo szybko, ale ciasto potrzebuje pół godziny do odstania. Do ciasta użyłam mąki luksusowej typ 480, która idealnie nadaje się do takich dań. W mąki i inne produkty Polskie Młyny możecie się zaopatrzyć nie wychodząc z domu tutaj.
Składniki:
- 400 g kefiru
- 2 jajka
- 250 g mąki uniwersalnej T480
- 50 g mąki owsianej
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki cukru
- 350 g jabłek (po obraniu)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Kefir i jajka zmiksować. Mąki, sodę i cukier wymieszać. Dodawać porcjami do kefiru i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jabłka obrać pokroić w cienkie ćwierć plasterki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć na gorącym oleju niewielki racuchy. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać od razu po usmażeniu oprószone cukrem pudrem.
Uwielbiam racuchy z dodatkiem jabłek, a szczególnie jeszcze ciepłe. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam mniam mniam 😍
OdpowiedzUsuńRacuchy to zdecydowanie mój ulubiony deser z dzieciństwa ;) Świetnie jest przypomnieć sobie te czasy i powrócić do nich smakiem. Racuchy wyglądają cudownie i na pewno przygotuję je z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńJadłabym takie racuchy, wyglądają super.
OdpowiedzUsuń