Składniki:
- Spód
- 200 g herbatniki petitki
- 150 g masła
- Masa z kaszy manny
- 1 l mleka
- 1 szkl kaszy manny
- 1 szk cukru pudru
- 250 g masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka kakao
- Góra
- 2 szt galaretka truskawkowa
- truskawki
W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać rozpuszczone letnie masło i zagnieść.Masę wyłożyć i na spód tortownicy. Masa z kaszy manny;zagotować mleko i wsypywać powoli kaszę mannę cały czas mieszając. Gotować z 3-4 minuty.Zdjąć z ognia , nakryć folią spożywczą żeby nie powstał nam "kożuch". Odłożyć w zimne miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać esencję waniliową.Do masła dodawać po łyżce zimną kaszę mannę i cały czas ucierać.Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć truskawki wciskając do połowy i zalać tężejącą galaretką.Odłożyć do schłodzenia.Tortownica 25 cm.
torcik wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńwszystkie dania/ciasta są pięknie podane, zazdroszczę zdjęć :)
na pewno będę tutaj zaglądać
Witam i zapraszam w moje skromne progi.
UsuńPyszny torcik. U mnie też tort truskawkowy, ale dopiero się chłodzi w lodówce. Jutro będę go dekorować.
OdpowiedzUsuńNo to czekam na kolejne cudo.:)
Usuńna ten się bym chyba skusiła, jak tylko biszkopt z truskawkami mi się skończy w lodówce:)
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Zrób bo warto za niedługo sezon truskawkowy się skończy więc warto zrobić
UsuńWygląda super! Przypomina sernik :D
OdpowiedzUsuń