Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 160 ml oleju
- 4 szt jajka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2,5 szk mąki pszennej
- 1 szk cukru
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- Kruszonka
- 1,5 łyżki zimnego masła
- 1,5 łyżki cukru
- 6 łyżek mielonych migdałów
- cukier puder do oprószenia
Rabarbar umyć ,pokroić i zasypać dwoma łyżkami cukru. Do jednego naczynia włożyć jogurt naturalny,olej,jajka oraz esencje waniliową i za pomocą metalowe trzepaczki roztrzepać.Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia dodać cukier.Do płynnych składników dodawać stopniowo suche składniki i mieszać.W zależności od gęstości jogurtu jeśli masa jest rzadka dodać mąki do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany.Ciasto wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Rozłożyć pokrojony rabarbar. Kruszonka:zimne masło zagnieść z cukrem i zmielonymi migdałami.Rozkruszyć na górę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 50 min.Do suchego patyczka.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
pyszne ciacho:)
OdpowiedzUsuńOj tak nawet można powiedzieć że bardzo pyszne.
Usuńrabarbar królem ;)
OdpowiedzUsuńJogurtowe z rabarbarem - to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńOj pyszne,pyszne.
UsuńAlinko, ślicznie wygląda to ciasto ;) aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu,naprawdę pyszne ciasto.
Usuńfajne, chyba się skuszę na wypróbowanie po kolejnej dostawie rabarbaru z działki:)
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Pysznościowy.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbar2013.
Ślicznie wygląda :) Chyba się skuszę na to ciasto w niedługim czasie, jak tylko znajdę chwilę czasu ;)
OdpowiedzUsuńJa proponuję zrobić jak najszybciej bo warto.
Usuńdoskonałe połączenie smaków:) ale pyszności:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńSmaki uzupełniają się idealnie słodko i lekko kwaśno.
Usuńzrobilam tak jak w przepisie i wyszedl mi .. straszny zakalec, jeszcze nigdy czegos podobnego nie mialam , zeby sprobowac udalo mi sie ciut boczki odkroic -- b. smaczne , niestety poszlo do kubla - co zrobilam nie tak??,prosze o podpowiedz
OdpowiedzUsuńMoże być kilka powodów, za dużo rabarbaru, zbyt krótko pieczony za niska temperatura. Każdy musi temperaturę dostosować do swojego piekarnika i podejrzewam że nie sprawdziłaś patyczkiem tak jak pisze w przepisie. Są jeszcze takie osoby które muszą w początkowej fazie pieczenia otworzyć piekarnik i to też jest bardzo duży błąd tzw ciekawość jak rośnie. Namawiam do ponownego upieczenia. możesz zamiast rabarbaru dodać plasterki jabłek i też powinno być dobre. Pozdrawiam i mam nadzieję że pomogłam.
Usuńzrobilam z malinami swiezymi ale to napewno nie maliny, tak otwieralam piekarnik i patyczkiem nie sprawdzalam poniewaz pieknie uroslo mysle,ze i tak by to nic juz nie zmienilo,ale to otwieranie pieca kilka razy moglo mi zrobic krecia robote, hahah,dzieki ,pozdrawiam
Usuńsory, jeszcze 1-pytanko a czy to,ze miksowalam mikserem nie moze byc przyczyna??, bo u Cibie za pomoca trzepaczki ?? dzieki
UsuńJeśli mieszasz mokre z suchymi nie używasz miksera to kolejny błąd. :)
Usuń