Składniki:
- 750 g twaróg półtłusty
- 2 szt jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 3-5 łyżek mąki pszennej
- olej rzepakowy do smażenia
Twaróg zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do twarogu, jajka, cukier, budyń w proszku, esencję waniliową i zagnieść. Na koniec dodawać stopniowo mąkę pszenną do uzyskania masy z której możemy uformować placuszki. Ilość mąki jest zależna tego jak mokry mamy twaróg. Dłonie moczymy w zimnej wodzie, formujemy placki, obtaczamy w mące. Strzepujemy nadmiar mąki i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym z dwóch stron na złoto. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem itp. Ja podałam z żurawiną staropolską. Placuszki lepiej smakują przestudzone.
wyglądają rewelacyjnie :) idealne na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej Kasiu na śniadanie idealne.
Usuńi nie tylko można je jeść cały dzionek
UsuńIza masz rację,nawet na kolację,jeśli zostaną z śniadania.
UsuńJakie piękne placuszki, pyszności :)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki!
OdpowiedzUsuńTakie placuszki to ja bym mogła wcinać bez końca :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Ta żurawina mnie tam kusi w tle. Bardzo mi się podoba do placuszków. Pakuj jednego i wysyłaj do mnie. Transfer wymienny ja ci gofra ślę :-) ha ha
OdpowiedzUsuńWysłane,,,ale ja gofra nie dostałam.
Usuńniezwykle smacznie podane.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Pieknie podane:) Nominowałąm Twojego bloga do Liebster Award,zapraszam do zabawy,szczegóły u mnie http://agusiowegotowanie.blogspot.co.uk/
OdpowiedzUsuń