Składniki:
- 400g jogurtu greckiego
- 150g cukru pudru
- 400g truskawek
- 150g cukru pudru
- 1 szt żelatyna-fix deserowa
Przygotowanie:
Żelatynę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, dolać 2/3 przygotowanej żelatyny, zmiksować i rozlać do kieliszków. Truskawki umyć oczyścić z szypułek, dodać cukier puder i zmiksować na mus. Do musu truskawkowego dodać 1/3 przygotowanej żelatyny, zmiksować i rozlać do kieliszków. Deser schłodzić kilka godzin w lodówce. Przed podaniem udekorować truskawką i listkami mięty.
Wspaniały,o tak,ten czas oczekiwania najgorszy,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO super pomysł. :) Ostatnio robiłam taki lecz bez żelatyny i należało go jeść od razu po przygotowaniu, a tu z żelatyną opcja, bardzo fajnie :)
OdpowiedzUsuńTak z żelatyną ale jak na te proporcje to nie jest jej za dużo i deserek nie jest za twardy.
UsuńCiekawy pomysł na deser, zwłaszcza na ciepłe dni :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) skusze sie na jeden pucharek :)
OdpowiedzUsuńJaki piękny deser! Mniam!
OdpowiedzUsuńz pewnością był przepyszny
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj też truskawkowo ale zupełnie coś innego;)
OdpowiedzUsuńmuszę zerknąć jakie ty zrobiłaś pyszności :)
UsuńElegancki pomysł dla gości :)
OdpowiedzUsuńTak, dla gości jak najbardziej.Elegancja i prostota za razem ,a jaki smak.
UsuńPięknie się prezentuje. U mnie też dziś był deserek ale bananowy. Jutro wrzucę na bloga.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na lekki deser! W sam raz żeby zaspokoić apetyt na słodkie i nie przytyć przed wakacjami :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się zachwycająco :)
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco, pierwsze wrażenie łał. :-)
OdpowiedzUsuńProsty deser a tyle miłych słów,dziękuję ślicznie.
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanko odnośnie tej żelatyny, mianowicie mam opakowanie 50 g i ono jest na 2.5 litra wody. Zatem do składników podanych wyżej, mam dać ją całą czy może w mniejszej ilości. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, podejrzewam że nie doczytałaś dobrze składników. Nie chodzi o żelatynę spożywczą tylko o żelatynę fix. Tu masz linka o jaką żelatynę chodzi. http://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/zelatyna/zelatyna-fix-deserowa.html. Pozdrawiam
UsuńAkurat ten przepis znalazłam w gazecie i pisało tam "op. żelatyny deserowej" A że w domu mam żelatynę i na opakowaniu jest "do mięs, ryb, warzyw i deserów to pomyślałam", że to też może być:) Także dziękuję za pomoc :)
UsuńIle gramów ma mieć jedna paczka żelatyny?
OdpowiedzUsuńKomentarz wyżej jest podany link do żelatyny. To ma być żelatyna fix, nie zwykła żelatyna.
UsuńNa ile pucharkow wystarcza z jednej porcji?
OdpowiedzUsuńU mnie 4 kieliszki.
Usuń