sobota, 15 czerwca 2013

Ravioli z szpinakiem i grana padano

Miałam resztkę mrożonego szpinaku w zamrażarce i ser w lodówce.Zrobiłam pyszne i delikatne ravioli z farszem z szpinaku i sera grana padano.Ser jest bardzo smaczny nie za słony ale lekko pikantny idealnie komponował się z szpinakiem.Było smacznie.


Składniki:
  • Ciasto
  • 350 g mąka pszenna
  • 1 jajko
  • 3/4 szk ciepłej wody
  • Farsz
  • 200 g szpinak mrożony
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 50 g ser grana padano
  • Do polania;
  • 1 szt cebula mniejsza
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 łyżki startego sera grana padano
Przygotowanie:
 
Na stolnicę wysypać mąkę zrobić kopczyk i wbić jajko. Wymieszać za pomocą noża następnie dolewać ciepłą wodę i zagniatać. Zagniecione gładkie ciasto przykryć miseczką i odłożyć na około pół godziny. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować na kształt prostokąta. Równo przyciąć boki. Na cieście rozłożyć farsz w rzędach co 5 cm. Pędzelkiem posmarować ciasto zimna wodą pomijając okolice farszu. Nakryć drugim ciastem i docisnąć wokół farszu. Wykroić kwadratowe pierożki i dolepić na końcach boki widelcem. Wrzucić na osolony wrzątek i gotować około 4 min od wypłynięcia na powierzchnie. Podajemy polane zrumienioną na maśle cebulką z serem i posypane pokrojoną bazylią oraz wiórkami sera. 

 Szpinak podsmażyć do odparowania wody dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i odłożyć do wystudzenia. Do zimnego farszu dodać starty na grubych oczkach ser grana padano, bułkę tartą, wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Na patelni zrumienić na maśle drobno pokrojoną cebulkę i a na koniec dodać łyżkę sera i wymieszać.

9 komentarzy:

  1. Podziwiam za wkład pracy włożony przez Ciebie. Bardzo lubię szpinak więc Twoje ravioli z pewnością by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie zrobiły się bardzo szybko.Ale dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam.

      Usuń
  2. Witaj!
    Twój blog został nominowany przeze mnie do Liebster Award.Po pytania zapraszam na http://upieczeni.blog.pl Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Alina, wyślij mi trochę tych pierożków, cudownie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne pierożki :) aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń