.

wtorek, 11 czerwca 2013

Delikatne racuchy

Dziś zapraszam Was na delikatne racuchy. Są pyszne i delikatne, szczególnie z truskawkami i miodem. Można też podać  z cukrem pudrem lub żurawiną staropolską z słoiczka. Polecam zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek.


Składniki:
  • 300 ml mleka
  • 30 g masła
  • 2 jajka
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól szczypta
  • olej do smażenia
  • ulubione dodatki
Przygotowanie:
 
Masło roztopić i ostudzić. Jajka z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, sól, mleko, zimne masło oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować na najwolniejszych obrotach i odstawić ciasto na 30 minut. Smażyć racuchy na niewielkiej ilości oleju z dwóch stron. Podajemy w zależności od ulubionych dodatków miód, cukier puder, truskawki itp. 


19 komentarzy:

  1. Śliczne placuszki, z truskawkami na pewno smakują bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak z obrazka Ci wyszły!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super placuszki a zdjecia masz po prostu przepiekne!:) Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że się podobają,pozdrawiam i zapraszam.:)

      Usuń
    2. No wlasnie sie wprosilam do Ciebie:) Bardzo mi sie Twoj blog podoba!:)

      Usuń
    3. Witam ,mam nadzieję że zostaniesz na dłużej.Ja też się wprosiłam do Ciebie.:)

      Usuń
  4. Piękne zdjęcia:)A placuszki też prezentują się wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszności ,ja dodałabym jako dodatek serek waniliowy i było by przepysznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza serek waniliowy z truskawkami też może być.Dodatki wg własnych upodobań.

      Usuń
  6. Placuszki wyglądają rewelacyjnie, bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudnie wyglądają! Aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Cud, miód! Piękne i nie ciekną tłuszczem :) Zdjęcie i talerzyki prześliczne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda wystarczy dosłownie kropelka oleju do smażenia.

      Usuń