.

środa, 26 czerwca 2013

Deser galaretka z truskawkami

Dalszy ciąg truskawkowych smakołyków.Korzystamy z tego krótkiego sezonu ile się da.Deser banalnie prosty ale za to bardzo pyszny.



Składniki:
  • 2 szt galaretka truskawkowa
  • 400 g jogurt grecki
  • 50 g cukier puder
  • 200 g truskawek
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • truskawki do galaretki i na dekorację
Przygotowanie:
 
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody,wymieszać i rozlać do pucharków. Do letniej galaretki dodać po kilka sztuk obranych i umytych truskawek.Odłożyć do całkowitego stężenia. Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Zmiksować w blenderze razem z cukrem pudrem.Jogurt przełożyć do naczynia ,rozmieszać. Dodać zmiksowane truskawki,wymieszać.Żelatynę namoczyć w 50 ml wody,podgrzać do rozpuszczenia ,letnią wlać do masy truskawkowej ,wymieszać i rozlać na stężałą galaretkę.Ponownie włożyć do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować pokrojonymi w kosteczkę truskawkami. 


Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami Owoce z sadu i dzialki

17 komentarzy:

  1. proste jest nie tylko piękne ale i zapewne bardzo smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, a jak pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładny, pyszny, lekki deser. Zabieram jeden pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pysznie!:) Idealny na upalne dni:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie desery:) doskonałe na upalne dni:) pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękne deserki aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaraz zjem ten deser oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno zrobię ;) Ogólnie ładnie tutaj masz i na pewno będę zaglądać .

    Zapraszam do mnie --> http://patrycja-patrishia-klodzinska.blogspot.com/ . Mam nadzieje że ci się spodoba i zostaniesz ze mną na dłużej .

    Pozdrawiam ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i oczywiście zapraszam.

      Usuń
  9. takie pyszności robiło się od zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sezon na truskawki w pełni, dlaczego więc z niego nie korzystać. Deser jest przepyszny i wspaniale nadaje się do podania gościom ze względu na swój apetyczny wygląd, a jego przygotowanie jest dziennie proste. Cały urok przygotowania galaretki tkwi w oczekiwaniu na to, aż będzie już gotowa, co sprawia, że jest ona jeszcze lepsza. Deser wspaniale komponuje się z koktajlem ze świeżych truskawek. Serdecznie polecam.

    OdpowiedzUsuń