.

piątek, 21 czerwca 2013

Herbata miętowo cytrynowa na upały

Wysokie temperatury nastały o włączeniu piekarnika nie ma mowy.W kuchni ponad 30 stopni więc się chłodzę.Bardzo zimna herbata miętowa z dodatkiem cytryny i mięty.


Składniki:
  • 2 szt herbata miętowa ekspresowa
  • 1 l wody
  • cukier brązowy w kostkach
  • plasterki cytryny
  • kostki lodu
  • listki mięty
Przygotowanie:
 
Wodę zagotować ,zalać herbatę miętową i zaparzać około 5 minut  pod przykryciem. Letnią herbatę  w zależności jak kto lubi słodko, dosłodzić do smaku cukrem brązowym w kostkach. Odłożyć herbatę do  schłodzenia. Zimną  włożyć na kilka godzin do lodówki najlepiej wieczorem na całą noc. Przed podaniem rozlać do szklanek, wrzucić kilka kostek lodu dodać plasterek cytryny i kilka listków mięty. Zamieszać i gotowe. Pijemy od razu w ciepłe i upalne dni.


5 komentarzy:

  1. Alinko, ale fajny sposób na ice tee masz :) muszę wyprobować, bo padam z nóg przez ten upał.
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko, herbata pierwsza klasa, a jakie piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń